Predsednik republike z Idrijčani

Objavljeno: 20. 8. 2020 ob 14:26 | Damijan Bogataj

V četrtek, 20. avgusta, je predsednik države Borut Pahor obiskal Botanični vrt Univerze v Ljubljani, saj se pred dnevi zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti odkritja doprsnega kipa Franca Hladnika, ustanovitelja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, ki deluje neprekinjeno že 210 let. Slovesnosti so prisostvovali tudi člani delegacije iz Idrije.

pahor-3--20-8-020-1.JPG

Vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, cerkljanski rojak Jože Bavcon, je predsednika ob obisku posebej pozdravil in mu predstavil delovanje ter težave, s katerimi se sooča vrt. Posebne težave imajo s financiranjem, saj je to neredno in pogosto se zavod znajde v finančni negotovosti. Predlagal je, naj se državni organi pri financiranju zgledujejo po primerljivih ureditvah v Evropi, kjer so botanični vrtovi zelo cenjeni in redno financirani. Vodja botaničnega vrta Jože Bavcon je povedal, da je vrt letos zaradi epidemije Covid-19 izgubil sredstva od vstopnin, pa tudi od tržnega programa.

Predsednika države Boruta Pahorja je posebej pozdravila tudi delegacija iz Idrije, v kateri so bili Tinka Gantar, Ivica Kavčič, Maruška Trušnovec in Rafael Terpin. Predsedniku so izročili knjižico Odsevi srebrnega časa in ga povabili na obisk v Idrijo. Predsednik se je živo zanimal za delovanje vrta v Ljubljani, pa tudi Scopolijevega vrta v Idriji, spominskega vrta ob jašku Kajzer. Idrijska delegacija je skupaj s predsednikom položila venec pred kip Franca Hladnika.

pahor-2--20-8-020.jpg
pahor-1--20-8-020.jpg
pahir---20-8-020.jpg

foto: Tinka Gantar