ČAS IN LJUDJE

Pred 120 leti se je rodil Anton Kacin

Objavljeno: torek, 15. 6. 2021 ob 11:51 | Spletno uredništvo

V teh dneh se v zamejstvu s spoštovanjem spominjajo Antona Kacina, ki se je rodil pred natanko 120 leti v Spodnji Idriji.

Anton Kacin se je v zgodovino zapisal kot literarni zgodovinar, urednik in prevajalec, ki je večino življenja živel na Opčinah pri Trstu. Njegov oče Ivan Kacin je bil rudar, mati Marija Mohorič pa gospodinja. Osnovno šolo in realko je končal leta 1919 v Idriji. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je študiral slovenistiko in francoščino. V doktorski disertaciji se je posvetil katoliški kritiki slovenske beletristike v drugi polovici mlado slovenstva (1881-1895).

Izobraževanje je nadaljeval v Padovi in Rimu. Po odsluženem vojaškem roku je bil nekaj mesecev v zasebni službi v Idriji, nato dve leti prefekt v Alojzijevišču v Gorici, zatem pa vse do leta 1940 profesor slovenščine v nadškofijski gimnaziji v malem semenišču v Gorici. Po kapitulaciji Italije je organiziral in nadziral slovenske šole na Goriškem ter učil na tečaju za primorske učitelje v Gorici in Idriji. Kasneje je bil okrožni nadzornik za slovenske osnovne in srednje šole v Gorici, nato do septembra 1968 ravnatelj državnega učiteljišča s slovenskim učnim jezikom A. M. Slomšek v Trstu.

Kot časnikar je bil Anton Kacin urednik Goriške straže, Novega lista ter kar 30 let tajnik in urednik publikacij Goriške Mohorjeve družbe. To so bili za Goriško Mohorjevo družbo najtežji časi, saj jo je hotela fašistična oblast uničiti. Med vojno in po njej je bil steber slovenskega šolstva, povsod je pustil neizbrisen pečat svoje delavnosti, nadarjenosti in strokovne razgledanosti. Po preselitvi v Trst je veliko predaval na RAI TrstA in v društvih.

Anton Kacin je napisal več slovenskih in italijanskih jezikovnih učbenikov za osnovne, srednje in strokovne šole in prevajal slovenske pisatelje v italijanščino.

Idrijski občinski svet je leta 1993 po rojaku Antonu Kacinu poimenoval ulico v mestnem predelu Grapa, kjer je do smrti živela njegova mati. Njegovemu spominu se je poklonila tudi Gorica, ki je pred Kulturnim centrom Lojzeta Bratuža leta 2011 odkrila njegov doprsni kip.

Anton Kacin je umrl 26. januarja 1984 na Občinah pri Trstu, ob ženi Angeli je pokopan na pokopališču v Spodnji Idriji. V javnosti je znana njegova hčerka Marija Kacin, ki je pred dvema letoma pri idrijski Založbi Bogataj izdala odmevno knjigo Žiga Zois, Casanova in Trst.

  • Klasje: mladinska čitanka, 1930

  • Esercizi per la gramatica slovena di G. Trinko, 1931

  • Pisano cvetje: zbirka pesmi in črtic, 1932

  • Grammatica della lingua slovena, 1958

anton-kacin-15-6-2021-2.jpg

Dela

Antona Kacina