Praznovanje svete Barbare preko interneta

Objavljeno: petek, 4. 12. 2020 ob 10:42 | Damijan Bogataj

Danes goduje sveta Barbara, zavetnica rudarjev. Stoletja je bil današnji dan velik praznik v Idriji. Njej je bila posvečena tudi osrednja cerkev, ki je do leta 1952 stala na današnjem Mestnem trgu.

Župnija je ob današnjem prazniku vsako leto pripravila poseben program. Zvečer je bila v kripti nekdanje cerkve svete Barbare pod Mestnim trgom sveta maša, ki jo je običajno vodil eden od gostujočih duhovnikov. Letos zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije običajne maše in kulturnega programa ne bo. Domači župnik Marko Rijavec bo ob 18. uri v domači cerkvi daroval sveto mašo, ki jo bodo prenašali preko interneta. »Čeprav letos ne bomo praznovali v kripti sv. Barbare, se zavetnici priporočimo za varstvo in pomoč v časih preizkušnje. Kot mnogim rodovom prednikov, naj tudi nam prinese mir in blagoslov,« je ob prazniku zapisal idrijski župnik.

V Idriji je še živa tradicija, da za god svete Barbare s sadnega drevesa gospodar utrga vejico in jo v hiši na toplem postavi v vodo in ta vejica za božič vzcveti. »Te vejice nas spominjajo, da je tudi takrat, ko je vse mrtvo, ko se zdi vse daleč proč, nekje pri nas še vedno popek, ki ima vzcveteti. Upanje, brez katerega človek ne more živeti, brez katerega ni moglo živeti na tisoče naših prednikov, ki so se vsak dan spuščali v globine pod Idrijo,« je ob prazniku zapisal idrijski župnik Marko Rijavec.

Umetniki sveto Barbaro najpogosteje upodabljajo v dolgi obleki s pasom ali v imenitnem oblačilu s pokrivalom ali krono na glavi. Njeni atributi so stolp s tremi okni, kelih s hostijo, meč, plamenica, topovska cev in pavje perje.