Praznikov ne bo brez godbe

Objavljeno: sreda, 16. 12. 2020 ob 19:58 | Spletno uredništvo

godba-16-12-2020.jpeg

Godbeno društvo rudarjev Idrija je bilo v jubilejnem 355. letu neprekinjenega delovanja, tako kot vsi amaterski orkestri, prisiljeno že drugič odložiti inštrumente. V prvem valu epidemije so godbeniki z mobilno enoto skušali ponazoriti prvomajsko budnico, na družbenih omrežjih pa so tudi objavljali domače posnetke in zložili skupno koračnico. Zlati zvoki idrijske »plehmuske« pa bodo po mestu in po domovih poslušalcev odmevali tudi v decembru.

foto: Robert Zabukovec

Godba bo na pot najprej ponovno poslala svojo mobilno enoto. Prebivalci Idrije jo bodo med sprehodom lahko ujeli že to soboto dopoldne. Prisluhnili bodo lahko koračniško-prazničnemu programu, ki ga bodo sestavljali posnetki s prejšnjih godbenih koncertov.

Mobilna enota bo v tednu pred božičem obiskala tudi svoje najzvestejše poslušalce. Ustavila se bo v obeh enotah Doma upokojencev Idrija, na Marofu in v idrijski enoti, v Domu za starejše Bor v Črnem Vrhu in v Psihiatrični bolnišnici Idrija ter tako skušala vsaj za trenutek popestriti življenja tistim, ki jih je epidemija najhuje prizadela.

V tednu pred novim letom bo zopet odmevalo v Idriji. Godbeniki bodo namreč povezali posnetke iz bogatega arhivskega gradiva in jih v nedeljo, 27. decembra, pod večer predvajali z enega idrijskih hribov v upanju, da bodo božične melodije dosegle čim več domov.

Godbeno društvo rudarjev Idrija pa bo pripravilo tudi tradicionalni novoletni koncert, ki mu bodo lahko prisluhnili prav vsi. Praznične melodije bodo s poslušalci delili preko frekvenc Primorskega vala v ponedeljek, 28. decembra, ob 20. uri.

Prebivalci Idrije bodo godbo lahko ujeli že to soboto dopoldne.