Praznik naj povezuje

Objavljeno: 2. 10. 2020 ob 7:19 - posodobljeno: 2. 10. 2020 ob 11:03 | Damijan Bogataj

Na praznični 1. oktober je s polurno zamudo v jedilnici osnovne šole v Cerknem zasedal občinski svet. Župan Gašper Uršič in predsednik komisije za priznanja in nagrade Andraž Drešček sta podelila letošnje nagrade in naziv častnega občana.

Župan Gašper Uršič je v prazničnem nagovoru predstavil aktualne probleme občine in programske poudarke, ki vključujejo tudi zagotavljanje otroškega varstva za vse otroke in nova stanovanja za mlade. Za doseganje še boljših rezultatov pa je pozval vse prisotne k dialogu za razvoj. Spomnil je na obsežno delo pisatelja Franceta Bevka, ki ga je literarni ustvarjalec umestil na Cerkljansko. Njegov naslov Človek proti človeku pa bi se po mnenju župana Gašperja Uršiča danes moral glasiti Človek s človekom, saj prav povezovanje v teh zahtevnih časih ponuja edino možnost za preživetje in razvoj skupnosti kot celote.

Župan Gašper Uršič in predsednik komisije za priznanja in nagrade Andraž Drešček sta podelila letošnje nagrade in naziv častnega občana

Slovesnega zasedanja se je udeležila tudi vrsta županov iz regije. Ti so v praksi spoznali kako zahtevno je cestno omrežje na Cerkljanskem, saj so zaradi zastojev in prometnih nesreč na dogodek zamujali pol ure. Osrednji nagovor med gostujočimi župani je prispeval novogoriški župan Klemen Miklavčič, ki je zbrane spomnil na ponos, dostojanstvo in uporništvo. Te vrednote simbolizirajo tudi življenjsko zgodbo Milojke Štrukelj, partizanske, ki je bila ubita ob napadu nemške vojske na Cerkno med drugo svetovno vojno. Po njej se danes imenuje osnovna šola v Novi Gorici in njena zgodba, po mnenju župana, simbolno povezuje tudi Novo Gorico in Cerkno. Spomnil je še na Franceta Bevka, ki je ključno zaznamoval Goriško. Sam ga ne doživlja le kot pisatelja ampak predvsem kot družbenega delavca, ki je vse svoje moči vpel v razvoj regije. V imenu sožupanov vse regije pa je še dodal, da kot regija delujejo usklajeno in povezano.

cerkno-praznik-6-2-10-020.jpg

Bevkovo nagrado je prejelo Rokodelsko društvo Driklc, Bevkovo priznanje Rod aragonitnih ježkov Cerkno, naziv častnega občana pa so podelili Marijanu Platiši

Glasbeni program je oblikoval multiinštrumentalist Boštjan Gombač, ki je v svoj glasbeno-eksperimentalni nastop vključil tudi zvoke neandertalčeve piščali iz Divjih bab. Bevkovo nagrado je prejelo Rokodelsko društvo Driklc, Bevkovo priznanje Rod aragonitnih ježkov Cerkno, naziv častnega občana pa so podelili Marijanu Platiši. Tradicionalni sprejem s pogostitvijo za vse udeležence slavnostnega zasedanja ob prazniku je bil odpovedan.