KULTURA

Praznik klarineta v Logatcu

Objavljeno: četrtek, 1. 7. 2021 ob 8:01 | Avtorica besedila: Lucija Markovič

V okviru Cantabile poletnega glasbenega festivala so v torek, 29. junija, v Logatcu predstavili novo glasbeno izdajo Marjana Grdadolnika z naslovom Klarinet, ki je izšla pri idrijski Založbi Bogataj. V njej so zbrane skladbe, ki jih je skladatelj posvetil svojim učencem na Glasbeni šoli Logatec. 

vse fotografije: Valter Leban

Številčna publika je prisluhnila klarinetistoma Urbanu Firu in Luki Vovku. Ob spremljavi pianistke Polone Bizjak sta izvedla tri solistične skladbe, ki jih je avtor naslovil kar po svojih učencih: Ajda in klarinet, Filip in klarinet ter Lovrenc in klarinet. Četrto delo v zbirki ima naslov Rok duet, saj je bil napisan za Roka Škrlja in Roka Sekirnika, oba sta bila pred leti učenca klarineta v razredu Marjana Grdadolnika v Glasbeni šoli Logatec. Na predstavitvi zbirke v Logatcu sta skladbo zaigrala Urban Fir in Luka Vovk.

Urban Fir in Luka Vovk sta ob spremljavi pianistke Polone Bizjak izvedla tri solistične skladbe, ki jih je avtor naslovil po svojih učencih.

predstavitev-1-7-2021-8.jpg

Kot je v nagovoru na predstavitvi povedal založnik Damijan Bogataj, je založba s to izdajo naredila velik korak k digitalizaciji založniških projektov. Vse skladbe iz te zbirke so že pred izidom zbirke posnete v studiu in dostopne na spletu. Povezave do teh posnetkov pa so dostopne preko QR kode, ki je natisnjena ob vsaki skladbi v zbirki. S tem korakom so bodočim izvajalcem približali skladbo, ki jo lahko že ob prvem stiku z notnim zapisom tudi poslušajo kar preko mobilnega telefona.

Kot so ob izidu zbirke zapisali v založbi, se Marjan Grdadolnik uvršča v novo generacijo slovenskih pedagogov in dirigentov. Študij klarineta je zaključil na Akademiji za glasbo pri prof. Alojzu Zupanu in prof. Jožetu Kotarju, potem pa nadaljeval še študij dirigiranja, ki ga je sklenil s Prešernovo študentsko nagrado. Na Glasbeni šoli Logatec poučuje klarinet in komorno igro. Je ustanovitelj MePZ Adoramus, s katerim bogati petje v domači župniji ter se z njim udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Je tudi ustanovitelj in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Cantabile, ki se ponaša z mnogimi odmevnimi koncerti po domovini in tujini. Je tudi prejemnik Gerbičevega priznanja Zveze slovenskih glasbenih šol za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva. Njegova glasbena dela so vedno naletela na hvaležen sprejem med publiko. Skladba Laudate Dominum za zbor in godalni orkester se redno pojavlja na sporedih najrazličnejših zborov doma in na tujem.

predstavitev-1-7-2021-4.jpg
predstavitev-1-7-2021-3.jpg

V zbirki Musique pri Založbi Bogataj je leta 2014 izšla njegova skladba Magnificat za klavir, flavto in sopran. Ob izidu notne zbirke Klarinet, ki je po težavnosti primerna za učence zadnjih letnikov nižjih glasbenih šol, je skladatelj povedal: »Vsaka skladba ima tako muzikalni kakor tudi bolj tehnični del. Moji učenci jih zelo radi igrajo.« Na predstavitvi v Logatcu je publika z dolgimi aplavzi nagradila izvajalce, številni poslušalci pa so po koncertni predstavitvi skladatelju čestitali k tej pomembni izdaji, ki jo je z donacijo podprla tudi Občina Logatec.

Založnik Damijan Bogataj je še napovedal, da je založba v jesenski sveženj izdaj glasbenih tiskov uvrstila tudi zbirko Psalmi, ki jo skladatelj Marjan Grdadolnik snuje že več let.