Poziv k odgovornemu varovanju dediščine

Objavljeno: petek, 11. 12. 2020 ob 20:12 | Spletno uredništvo

Natalija Kovač Jereb je v oktobrski izdaji časopisa Idrijske novice objavila javni poziv odgovornim, naj ukrepajo zoper propadanje in uničevanje spomeniško zaščitenega območja Kajzer v Idriji. Zapis je naletel na močan odmev med občani, ki jim ni vseeno kako se varuje in prezentira rudarska dediščina.

Ob slabi zaščiti te dediščine pa se je javnost posebej zgražala nad tem, da si je na dvorišču nekdanjega in sedaj zaščitenega rudniškega jaška komunala postavila skladišče soli in posipnih materialov. Natalija Kovač Jereb je v TV studiu Idrijskih novic v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem odstrla razloge za njeno javno izpostavljanje problema in hotenja, da bi čim prej na tem območju mesto dobilo nove vsebine.

Spregovorila je tudi o sodelovanju v vladi Marjana Šarca, kjer je zasedala najprej mesto državne sekretarke na Ministrstvu za notranje zadeve in kasneje enak položaj še na Ministrstvu za finance. Tam se je posebej posvečala reformi davčnega sistema, ki ga je po mnenju mnogih resnično treba posodobiti. Razpad koalicije je ni presenetil, saj je ob vsakodnevnem delu spoznavala, da so odnosi med koalicijskimi partnerji na zelo trhlih nogah. Po zamenjavi vlade se je vrnila na delovno mesto v Finančno upravo RS, kjer je še danes zaposlena kot višja finančna inšpektorica.

Sama ugotavlja, da je davčna kultura v Sloveniji na prenizki ravni. Da bi se nivo le-te vendarle dvignil, pa morajo veliko narediti tudi nosilci javnih funkcij, s tem da poskrbijo za transparentno in varčno trošenje našega skupnega denarja.

VIDEO POSNETEK

natalija-kovac-jereb-11-12-2020-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Kulturna dediščina je zapisana v ustavo kot ustavna kategorija. Dolžnost države je, da skrbi za kulturno dediščino in za naravno bogastvo. Upravljanje s Kajzer parkom kaže na neodgovoren odnos lokalne skupnosti do dediščine naših prednikov.

Podpira uvedbo participativnega proračuna, saj lahko preko njega občani neposredno izražajo svoje mnenje o predlaganih naložbah in izboljšavah.

V času epidemije se izobražuje in budno spremlja tudi spremembe davčne zakonodaje tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji. »Pred nami je zelo težko obdobje in mnogi se utegnejo znajti v hudih socialnih stiskah,« je še povedala Natalija Kovač Jereb v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic. Posnetek pogovora si lahko ogledate s klikom na povezavo.

in-studio.jpg