Potrebujemo več optimizma 

Objavljeno: 6. 4. 2020 ob 17:01 - Avtor: spletno uredništvo

V začetku zadnjega postnega tedna in neposredno pred velikonočnimi prazniki je bil gost studia Idrijskih novic v oddaji Aktualno idrijski župnik Marko Rijavec. Predstavil je delovanje župnije v času epidemije in spodbudil gledalce k optimizmu.

marko-rijavec-6-4-2020-5.jpg

V pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem je idrijski župnik Marko Rijavec priznal, da se tudi njega osebno včasih loti strah pred neznanim, saj v 2.000-letni zgodovini krščanstva ni bilo prav veliko obdobij, ko so bili ljudje primorani živeti v izolaciji. Župnija Idrija je dejavnosti prilagodila navodilom in potrebam ljudi. Verouk v klasični obliki je prekinjen, maše potekajo brez vernikov. Pogrebne slovesnosti so skrajšane in poroke prestavljene na čas po epidemiji. 
Župnik Marko Rijavec je potrdil, da bodo v cerkvah na Idrijskem izpeljali vse tradicionalne obrede velikega tedna in tudi praznične vstajenjske maše. Vse pa bodo potekale brez prisotnosti vernikov. Uredili so videoprenose preko platforme YouTube, kjer lahko gledalci neposredno spremljajo dogajanje v cerkvi.
Poseben pa bo sobotni blagoslov jedi. V Idriji bo potekal tako, da se bodo prinašalci jedi pripeljali z avtomobili in v njih tudi ostali. Župnik bo jedi blagoslovil in na daleč pozdravil ter s tem potrdil povezanost vseh v skupnosti. »Velika noč je praznik upanja in zmagoslavja nad smrtjo in to je pravo sporočilo tudi za letošnjo, ki jo obeležujemo v času epidemije,« sta še ugotavljala sogovornika v studiu Idrijskih novic.
Videoposnetek pogovora si lahko ogledate spodaj.