Poštarji delajo tudi v času epidemije

Objavljeno: torek, 17. 3. 2020 ob 8:52

Pošta Slovenije je prilagodila način izvajanja poštnih storitev. Zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer bodo po novem dostavljavci v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse stranke in poslovne partnerje pozivajo, naj poštne storitve uporabljajo le, če je to nujno. Spletne trgovce pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila.

Avtor: spletno uredništvo

posta-5-17-3-020.jpg

Pošta Slovenije vse stranke poziva, naj v skrbi za zdravje zaposlenih in drugih strank dosledno upoštevajo predpisani režim vstopa v poštne poslovalnice in sicer v omejenem obsegu. Na pošti se lahko hkrati nahaja le toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Ob tem naj stranke upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo, so sporočili s pošte.
»Če bodo vsa okenca zasedena, stranke prosimo, naj počakajo pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridejo na vrsto. Če bo treba, bodo zaposleni na pošti vstop v poslovalnico regulirali z občasnim omejenim spuščanjem strank na pošto,« so zapisali.
Za pisma, ki se vročajo po posebnih zakonih (pravdni postopek, kazenski postopek in podobno) in je zanje predpisana osebna vročitev s podpisom naslovnika ali pooblaščene osebe, bodo dostavljavci v hišnih predalčnikih naslovnikov puščali obvestila o možnosti prevzema pisma na pošti.
Največ teh pisem se, po navedbah pošte, vroča po Zakonu o splošnem upravnem postopku in Zakonu o pravdnem postopku, ki jih lahko pošta skladno z zakonom v primeru, da naslovnik pisma ne prevzame na pošti, po preteku roka za prevzem na pošti vloži v njegov hišni predalčnik brez potrditve prevzema.

posta-2-17-3-020.jpg
posta-1-17-3-020.jpg
posta-3-17-3-020.jpg

»Vse prebivalce zato pozivamo, da teh pisem, če to ni nujno potrebno, ne hodijo iskat na pošto, saj jih bodo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni predalčnik,« so pozvali.

Poslovne stranke, še posebej spletne trgovce, pa so pozvali, naj v želji po zmanjšanju osebnih stikov pri vročanju pošiljk do nadaljnjega svoje kupce usmerjajo na spletna plačila ter se izognejo posebnim storitvam, kot so plačilo po povzetju, povratnica in podpis naslovnika.
V primeru vročanja paketov bodo stranke pozvali, naj se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega stika oziroma podpisa, ter naj pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu, določene storitve, kot so vnos in odvoz blaga v stanovanje naslovnika, pa se do nadaljnjega ne bodo izvajale.
Na upravi pošte še poudarjajo, da imajo pripravljene različne scenarije in protokole ob nadaljnjem širjenju virusa in obolevanja zaradi okužbe, o čemer bodo sproti obveščali zaposlene in javnost.