Pospešeno odkrivanje raka v Idriji

Objavljeno: 28. januarja 2020 ob 8:29

​Po dveh letih se je v Idrijo vrnila mobilna enota Dora. Na slikanje ali presejalno mamografijo so vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Vabilo na mamografijo je prejelo okoli 1.600 žensk s stalnim oziroma začasnim bivališčem v občinah Idrija in Cerkno. Mobilno enoto programa Dora so parkirali ob Zdravstvenem domu Idrija, kjer bo stala do sredine prihodnjega meseca.

Avtor: spletno uredništvo

rak---28-1-020.jpg

Po tem, ko se je zaključilo slikanje žensk v občini Kamnik, so mobilno enoto Dora prepeljali v Idrijo, kjer tokrat poteka že tretji krog slikanja žensk iz občin Cerkno in Idrija. Prvič je mobilna enota Dora pred ZD Idrija stala leta 2015, drugič novembra 2017. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.809 žensk, udeležba povabljenih je bila zelo dobra. Vabilu se je odzvalo 81 odstotkov vabljenih, kar je precej več kot v prvem krogu, ko se je leta 2015 povabilu odzvalo le 66 odstotkov povabljenih. Od vseh slikanih žensk so jih leta 2017 na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 42, pri manj kot 10 ženskah so odkrili rak dojk. Leta 2015 so s presejalno mamografijo rak dojk odkrili pri 14 ženskah.

navednice-modre.jpg

Z dosedanjo udeležbo žensk na mamografiji v Idriji smo zelo zadovoljni.

Maksimiljan Kadivec

Z mamografijo zagotavljajo zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, še preden se sploh pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni.

rak-2--28-1-020.jpg

Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu Dora je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov. »V programu DORA smo z dosedanjo udeležbo žensk na mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in lahko pohvalimo ozaveščenost žensk ter promocijo za zdravje tamkajšnjih zdravstvenih delavcev. Tudi tokrat vabimo vse ženske, da se na povabilo programa Dora odzovejo in se udeležijo mamografije,« je ob prihodu mobilne enote v Idrijo povedal vodja programa mag. Maksimiljan Kadivec.

Za mamografijo napotnica ni potrebna, pregled pa je brezplačen. Pomembno je le, da imajo povabljene ženske sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Sodelavci programa ženske spodbujajo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki ga prejmejo z Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu so navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote. V mobilni enoti v Idriji slikanja žensk potekajo vsak dan od ponedeljka do petka, med 8.30 in 14.15 uro. V primeru, da povabljenim predlagani termin ne ustreza ali bi se želele prenaročiti oziroma se na pregled naročiti same, naj se oglasijo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28 vsak dan med 9. in 12. uro ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si.

rak-1--28-1-020.jpg