Umrl je Jurij Pfeifer

Objavljeno: 15. 7. 2020 ob 16:52 | Damijan Bogataj

Umrl je Jurij Pfeifer, ugledni akademski slikar, ilustrator in pisatelj. Rojen je bil leta 1955 v Cerknem, večino življenja pa je delal in ustvarjal v Idriji.

jurij-pfeifer-25-7-2020.jpg

Jurij Pfeifer se je rodil v Cerknem zdravniku nevropsihiatru Jožetu Pfeiferju in Mariji, rojeni Vrhovnik. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Idriji in na Gimnaziji Jurija Vege maturiral leta 1975. Leta 1980 je diplomiral na Pedagoški univerzi v Ljubljani in leta 1987 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani – smer slikarstvo, pri Gustavu Gnamušu. Leta 1985 in 1986 je bil likovni urednik revije Glasbena mladina Slovenije. Status samostojnega kulturnega delavca je pridobil leta 1988.
S klasičnimi slikarskimi portreti je ustvarjal prepričljive psihološke študije. Ravnotežje med zunanjim in notranjim svetom je iskal v upodobitvah narave v tradiciji slikarstva romantike. »Njegova pokrajina je umeščena na robove dneva (zavedno in razumsko) ter noči (nezavedno in sanjsko), kot hrepenenje po transcendenci onkraj materialnega,« je o delu Jurija Pfeiferja lani zapisala Danila Zalatel.
Poleg slikarstva se je Pfeifer ukvarjal tudi s fotografijo in grafičnim oblikovanjem. Svoje nadrealistične poglede je zajemal v na videz humorne, a pod površjem kritične podobe. V tesnem sozvočju z izvirno vsebino je ustvarjal gledališke plakate, scenografije in kostumografije. V svoji karieri je oblikoval pohištvo za Lesno industrijo Idrija ter audio-komponent Stylos. Otroške ilustracije je ustvarjal za večje in manjše slovenske založbe ter risal stripe za Rdeči križ Slovenije.
Prvič je razstavljal v Galeriji Ark v Idriji, leta 1989, za scenografijo je leta 1993 prejel Zlato Linhartovo značko. Pri idrijski Založbi Bogataj so leta 2014 izdali njegov literarni prvenec Lovec na kobilice.
Kdaj bo pogreb uglednega slikarja, še ni znano.