Poslovil se je Jožko Berce

Objavljeno: petek, 8. 1. 2021 ob 10:57 - zadnja posodobitev: 8. 1. 2021 ob 12:17 | Spletno uredništvo

V soboto, 9. januarja, se bodo sorodniki in prijatelji na pokopališču v Vrhpolju in Dornberku poslovili od Jožka Berceta, duhovnika, ki je vrsto let služboval na Idrijskem in Cerkljanskem. Zadnja leta življenja je preživel v domu starejših. Pogosto in z velikim veseljem se je vračal v naše kraje.

Rodil se je 9. januarja 1932 v Dornberku v spodnji Vipavski dolini kot tretji od osmih otrok. Prva štiri leta osnovne šole v italijanščini je naredil doma, nato pa bil na enoletnem italijanskem kmetijskem tečaju. Med vojno je opravil krajši partizanski tečaj, po vojni še nekaj inštrukcij za vstop v gimnazijo. Po vojni je vstopil v malo semenišče v Gorici. S priključitvijo Primorske k Jugoslaviji 15. septembra 1947 so se semeniščniki prepisali v novo nastajajočo realno gimnazijo v Šempetru pri Gorici. Zadnje leto (1952/53) je končal na gimnaziji v Novi Gorici. Bogoslovne študije je nadaljeval na Reki, odkoder je odšel na služenje vojaškega roka v Makedonijo. Po desetih mesecih služenja so ga aretirali in poslali iz Titovega Velesa v vojaški zapor v Skopje. Obsojen je bil na tri leta in pol zapora. Kazen je prebil v poboljševalnem domu v Idrizevem, sedemnajst kilometrov stran od Skopja. Leta 1957 se je vrnil domov in nadaljeval študij teologije v Pazinu.

Po posvečenju v duhovnika leta 1959 je Jožka Berceta jeseni istega leta apostolski administrator Toroš nastavil za graditelja in vzgojitelja v novoustanovljenem semenišču v Vipavi. Proti koncu počitnic je dobil dekret za kaplana v Idrijo, kjer je ostal štiri leta. Tu je uvedel redno mladinsko katehezo, nato je bil dobro leto dni župnik na Vojskem nad Idrijo. Od tam ga je škof Janez Jenko poslal v Otalež, ker je bil tamkajšnji župnik Anton Pilat zelo oslabljen. Tu ga je čakalo temeljito popravilo župnišča ter obnova nesorazmerno velike farne cerkve. V božičnem času so Otalež obiskovali ljudje iz vseh koncev, saj so tam postavljali edinstvene jaslice, narejene iz praznih vžigaličnih škatlic. Po devetih letih je odšel v Vrhpolje, kjer je služboval kar 39 let.

Zadnjih nekaj let je bival v Petrovemu domu v Šempetru pri Gorici, kjer je bil znan po svoji prešernosti in dobri volji. Vedno je bil poln življenjske energije.

Pogrebna sveta maša, ki jo bo daroval škof Jurij Bizjak, bo v soboto, 9. januarja, ob 14.30 uri. Pogreb bo mogoče spremljati preko spletne strani župnije Dornberk.