Posebej moramo paziti na otroke v prometu

Objavljeno: 4. 9. 2020 ob 8:35 - posodobljeno: 4. 9. 2020 ob 11:42 | Spletno uredništvo

V prvih tednih meseca septembra so posebne pozornosti deležni najmlajši udeleženci v prometu. Policija v sodelovanju z občinami in šolami ter strokovnimi združenji opozarja na nevarnosti, ki na male šolarje prežijo v prometu.

erik-logar-4-9-2020-6.jpg

Erik Logar je zaposlen na Avto-moto zvezi Slovenije, kjer skrbi za področje varne mobilnosti. Vrsto let je bil predsednik občinskega sveta za varnost v prometu. Kot nekdanji avtomobilski dirkač zelo dobro pozna vse pasti in nevarnosti, s katerimi se soočamo vsakodnevni udeleženci v prometu. Sam poudarja, da se vzgoja otrok za varno vključevanje v promet pravzaprav začne, ko so otroci na zadnjem sedežu avtomobila in opazujejo starše, kako se oni obnašajo v prometu. Opozarja tudi na to, da so otroci najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu, saj sami drugače zaznavajo okolje in s tem tudi avtomobile. Pogosto mislijo, da če sami vidijo avtomobil, tudi njih vidi voznik le-tega. Pa temu seveda ni tako. Posebej v jesenskih in zimskih mesecih se poveča število nesreč, v katerih so udeleženi tudi otroci.

navednice-modre_edited.png

Otroci se ne zavedajo dejstva, da avtomobil potrebuje nekaj časa, da se zaustavi. Mislijo celo, da se avto zaustavi v trenutku, ko jih voznik zagleda, ali pa celo mislijo, da se bo avtomobil samodejno zaustavil. V centru varne vožnje na Vranskem smo izvedli simulacijo, koliko časa potrebujejo pešec, kolesar in avtomobil, da se zaustavijo. Otroci so imeli kar velike oči, ko so videli to razliko.

otroci-cesta-4-9-2020-3.jpg

Občina Idrija ima svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, v katerega so bili imenovani Tina Brus, Marko Fink, Stojan Štucin, Edvard Miklavčič in Cirila Hladnik, ki ga tudi vodi. Kakšne so naloge tega organa?

Za preprečevanje teh in izboljšanje varnosti v prometu naj otroci nosijo svetla oblačila, rutice in kresničke. S temi namreč voznike zelo dobro opozarjajo nase in tako zmanjšujejo nevarnosti, ki jim sicer pretijo.

Podrobneje o tem, zakaj je največ žrtev med otroci - pešci v starosti od 4 do 7 let ter kako je z varnimi potmi otrok v šolo ter projektom pešbus, pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. Z Erikom Logarjem se je o tej problematiki pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

erik-logar-4-9-2020-3.jpg

Otroci se niti ne zavedajo, kaj vse jim preti v prometu. Njihov fokus pogleda je povsem nekje drugje kot na avtomobilih, ki prihajajo. Otroci na prehodu sicer obrnejo glavo desno-levo-desno, vprašanje pa je, ali dejansko pogledajo ali samo naredijo obrat z glavo. Na nas je, tako v vlogi staršev kot v vlogi voznikov, da skrbimo za njihovo vzgojo in varnost.