Posebej moramo paziti na otroke v prometu

Objavljeno: 4. 9. 2020 ob 8:35 - posodobljeno: 4. 9. 2020 ob 11:42 | Spletno uredništvo

V prvih tednih meseca septembra so posebne pozornosti deležni najmlajši udeleženci v prometu. Policija v sodelovanju z občinami in šolami ter strokovnimi združenji opozarja na nevarnosti, ki na male šolarje prežijo v prometu.

erik-logar-4-9-2020-6.jpg

Erik Logar je zaposlen na Avto-moto zvezi Slovenije, kjer skrbi za področje varne mobilnosti. Vrsto let je bil predsednik občinskega sveta za varnost v prometu. Kot nekdanji avtomobilski dirkač zelo dobro pozna vse pasti in nevarnosti, s katerimi se soočamo vsakodnevni udeleženci v prometu. Sam poudarja, da se vzgoja otrok za varno vključevanje v promet pravzaprav začne, ko so otroci na zadnjem sedežu avtomobila in opazujejo starše, kako se oni obnašajo v prometu. Opozarja tudi na to, da so otroci najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu, saj sami drugače zaznavajo okolje in s tem tudi avtomobile. Pogosto mislijo, da če sami vidijo avtomobil, tudi njih vidi voznik le-tega. Pa temu seveda ni tako. Posebej v jesenskih in zimskih mesecih se poveča število nesreč, v katerih so udeleženi tudi otroci.

navednice-modre_edited.png

Otroci se ne zavedajo dejstva, da avtomobil potrebuje nekaj časa, da se zaustavi. Mislijo celo, da se avto zaustavi v trenutku, ko jih voznik zagleda, ali pa celo mislijo, da se bo avtomobil samodejno zaustavil. V centru varne vožnje na Vranskem smo izvedli simulacijo, koliko časa potrebujejo pešec, kolesar in avtomobil, da se zaustavijo. Otroci so imeli kar velike oči, ko so videli to razliko.

Občina Idrija ima svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, v katerega so bili imenovani Tina Brus, Marko Fink, Stojan Štucin, Edvard Miklavčič in Cirila Hladnik, ki ga tudi vodi. Kakšne so naloge tega organa?

Za preprečevanje teh in izboljšanje varnosti v prometu naj otroci nosijo svetla oblačila, rutice in kresničke. S temi namreč voznike zelo dobro opozarjajo nase in tako zmanjšujejo nevarnosti, ki jim sicer pretijo.

Podrobneje o tem, zakaj je največ žrtev med otroci - pešci v starosti od 4 do 7 let ter kako je z varnimi potmi otrok v šolo ter projektom pešbus, pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. Z Erikom Logarjem se je o tej problematiki pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

erik-logar-4-9-2020-3.jpg

Otroci se niti ne zavedajo, kaj vse jim preti v prometu. Njihov fokus pogleda je povsem nekje drugje kot na avtomobilih, ki prihajajo. Otroci na prehodu sicer obrnejo glavo desno-levo-desno, vprašanje pa je, ali dejansko pogledajo ali samo naredijo obrat z glavo. Na nas je, tako v vlogi staršev kot v vlogi voznikov, da skrbimo za njihovo vzgojo in varnost.