ČAS IN LJUDJE

Porezen vabi na poletno srečanje planincev

Objavljeno: petek, 20. 8. 2021 ob 7:15 | Spletno uredništvo

Prizadevni člani Planinskega društva Cerkno tudi to poletje organizirajo tradicionalno poletno srečanje planincev na Poreznu. 1.630 metrov visoki cerkljanski očak je vse poletje priljubljen pohodniški cilj tako za planince kot tudi za pohodnike od blizu in daleč. Ob lepem vremenu oživijo vse poti in steze do vrha, odkoder se ob čistem ozračju ponujajo kraljevski razgledi na vse strani neba.

PD Cerkno -20-8-21.jpg

Planinsko društvo Cerkno to nedeljo, 22. avgusta, pričakuje na Poreznu še posebej veliko obiskovalcev, saj bo ta dan potekalo poletno srečanje planincev. Ob 11. uri se bo pričela slovesnost pri spomeniku na vrhu Porezna, ki jo pripravlja Krajevni odbor Zveze borcev Cerkno. Ob tej priložnosti bodo predstavili delno obnovljeno spominsko ploščo, posebej pa se bodo zahvalili tudi Erminu Oblaku, ki bo prav na ta dan simbolično zaključil pohod med vsemi obeležji NOB na Cerkljanskem.

spomenik-porezen-19-8-2021.jpg

Na vrhu Porezna stoji spomenik dogodkom 24. in 25. marca 1945, ko je v bitki z delom 14. SS policijskega polka padlo 36 vojakov Kosovelove brigade, Gorenjskega vojnega področja, Inženirsko-tehničnega bataljona XXXI. divizije in drugih partizanskih skupin, 145 (po nekaterih navedbah 106) pa jih je bilo zajetih in usmrčenih. | foto: geago.si

Na Porezen

  • iz Cerknega čez Poče – 3 ure in 30 minut

  • iz Podbrda – 3 ure in 30 minut do 4 ure

  • iz Davče, mimo pobočja Cimprovke – 2 uri

porezen-20-8-21.jpg

Seveda pa se organizatorji ne bodo izneverili tradiciji in bodo poskrbeli tudi za zabavo in ples. Na platoju pred planinsko kočo bo dovolj prostora za vse, ki se bodo zavrteli ob zvokih Ansambla Jagada. Poskrbeli pa bodo seveda tudi za jedačo in pijačo.

Organizatorji naprošajo vse pohodnike in planince naj upoštevajo navodila NIJZ za preprečevanje koronavirusne okužbe.