Polpremet v idrijskem risu

Objavljeno: 9. 12. 2019 ob 12:01 / Posodobljeno: 9. 12. 2019 ob 12:19

Avtor: uredništvo

V zadnjih dneh novembra je Čipkarska šola Idrija med klekljarice poslala prve izvode novega priročnika, v katerem bodo uporabnice našle obilo praktičnih nasvetov, kako klekljati polpremet v idrijskem risu. Dobro leto dni sta se nastajanju nove publikacije ob sodelovanju vseh učiteljic na čipkarski šoli posvečali Maja Svetlik in Metka Fortuna.

cip2-9-12-019.jpg

V soboto, 30. novembra je že zjutraj na Čipkarski šoli Idrija v okviru Dneva odprtih vrat šole  potekala predstavitev novega priročnika za klekljanje z naslovom »Idrijska čipka – polpremet v idrijskem risu«. Povsem polna učilnica je bila dokaz, da so klekljarice tovrstno vsebino že dolgo pričakovale.

Priročnik obravnava tehniko klekljanja polpremeta, ki jo v idrijski čipki pogosto zasledimo v kombinaciji s tehniko idrijskega risa. Vsebuje vajenice - vzorce za učenje posameznih elementov polpremeta, načrte za klekljanje, ki so narisani v mednarodni barvni skali, vzorce za utrjevanje znanja ter opisne razlage, kjer so potrebne. Vse vsebine so ponazorjene tudi s fotografijami čipk, izdelanih po vzorcih in načrtih, ki jih vsebuje priročnik.

cipke7-9-12-19.jpg

Dodana vrednost priročnika so variacije in izpeljanke iz vzorcev, ki nam nudijo možnost ustvarjanja in sestavljanja najrazličnejših kompozicij in uporabe izdelanih čipk, saj so vzorci izrisani kot vstavki in so izdelane čipke primerne za apliciranje v tkanino.

Maja Svetlik

Quotation-Marks.jpg
cipke2-9-12-19.jpg
cipke3-9-12-19.jpg

»Dodana vrednost priročnika so variacije in izpeljanke iz vzorcev, ki nam nudijo možnost ustvarjanja in sestavljanja najrazličnejših kompozicij in uporabe izdelanih čipk, saj so vzorci izrisani kot vstavki in so izdelane čipke primerne za apliciranje v tkanino,« je po predstavitvi povedala Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija.

cip3-9-12-019.jpg
cip1-9-12-019.jpg

Z mislijo, da je »celotna vsebina publikacije timsko delo zaposlenih v Čipkarski šoli Idrija in klekljaric, ki s šolo sodelujejo in so imetnice dovoljenj za označevanje lastno izdelanih čipk z oznako geografske označbe Idrijska čipka« pa je publikacijo med klekljarice pospremila vodja šole Metka Fortuna.

Vzorce je za publikacijo izdelala Maja Svetlik, v knjigi predstavljene čipke pa so sklekljale Dragica Česnik, Stana Frelih, Metka Fortuna, Anka Jamšek, Katarina Mlakar, Meta Gregorač, Ines Čuk, Marija Novak Boškovič, Irena Laharnar, Mira Guzelj in Bojana Tratnik. Fotografije so delo Roberta Zabukovca.

cip4-9-12-019.jpg