AKTUALNO

Polovica Idrije je uradno območje medveda

Objavljeno: petek, 22. 10. 2021 ob 11:48 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Na 26. redni seji so v državnem zboru govorili tudi o »idrijskih medvedih«. Poslanec Samo Bevk je izpostavil resen problem prerazmnožitve kosmatincev, ki povzročajo kar veliko škode in v strah spravljajo ljudi. Odgovarjala sta mu minister za okolje in prostor Andrej Vizjak in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, saj sta oba pristojna za lovstvo in varstvo narave.

medved-24-5-2021.jpg
medved-29-9-2021-3.jpg

Samo Bevk je izpostavil, da so štirje medvedi uničili dva čebelnjaka v robnih ulicah Idrije ter pred tem tudi v Krajevni skupnosti Kanomlja. V zadnjih letih so bili s strani upravnega sodišča zaustavljeni vsi strokovno odrejeni odstreli rjavega medveda. Vse od pomladi letos se v Idriji pojavljajo medvedi, nihče pa do sedaj še ni pojasnil, kako bi jih lahko iz mesta umaknili. »Število rjavih medvedov se je v zadnjih nekaj letih v Sloveniji povzpelo na več kot tisoč. Za območje rjavega medveda je na podlagi zastarele, več kot 20 let stare Strategije upravljanja z rjavim medvedom, uvrščeno celotno mesto Idrija oziroma celotni levi breg reke Idrijce. Gre za zastarelo strategijo, ki bi jo morali že zdavnaj novelirati. Lovske družine imajo zaklenjene roke, tolminski zavod za gozdove pa nima več nobenih pristojnosti pri predlaganju ukrepov z gospodarjenjem z divjimi zvermi,« je v parlamentu povedal poslanec Samo Bevk ter izpostavil, da ukrepov, ki bi se morali začeti izvajati s 1. oktobrom, ni.

Lovske družine od pristojnih organov in agencij na svoje predloge ne dobijo niti odgovorov. Upravno sodišče je namreč ustavilo vse odredbe za odstrel rjavega medveda, na predlog naravovarstvenih organizacij, čeprav je cilj obstoječe strategije, da bi v Sloveniji lahko upravljali s populacijo do 800 medvedov. Od ministrov je terjal odgovor, kdaj bo pripravljena nova Strategija upravljanja z rjavim medvedom, kdaj bo iz območja varovanja rjavega medveda izvzeto mesto Idrija in kaj bosta ministra storila, da se zavaruje območje Idrije in s tem prepreči nadaljnja škoda na premoženju prebivalcev mesta ter poskrbi za njihovo varnost.

bevk.jpg
medved-24-5-2021-3-foto-obcan-kanomlje.jpg

Medvedka z mladiči v Kanomlji

medved-14-5-2021-1.jpg

Medved v Idrijskih Krnicah | foto: Andrija Majsen

Minister Andrej Vizjak je naznanil, da je nova strategija že pripravljena. Dokument je v medresorskem usklajevanju in napovedal je, da bo v nekaj tednih na vladi tudi sprejet. Povedal je še, da je v okviru letošnjega formalnega sveta za okolje v Luksemburgu dvema hrvaškima ministroma predlagal, da bi spremenili status rjavega medveda zaradi uvodnega stanja v Sloveniji in na Hrvaškem. Vlada si bo po njegovih besedah prizadevala, da bodo evropske institucije to sprejele in spremenile.

Minister Jože Podgoršek je dodal, da kmetijsko ministrstvo v okviru ukrepov programa razvoja podeželja za pomoč pri varovanju pašnih živali pred velikimi zvermi izvaja tudi številne druge aktivnosti, od ureditev ograj, zapiranja črede do uporabe pastirskih psov. Minister je zmerni optimist, da bodo kmalu uveljavljene spremembe, o katerih je govoril minister Vizjak.

medved-cebelnjak-28-5-2021.jpg
medo-6-10-2021.jpg

Opozoril je ministra Podgorška, da v zavodu za gozdove, ki je pristojen za to področje, strokovnjaki ugotavljajo, da jih vse manj upoštevajo. Ukrepov in odstrela, niti rednega, ki bi se moral začeti s 1. oktobrom, pa ni in vse niti se stekajo v državno gospodarjenje z medvedi.

Pritrdil mu je minister Jože Podgoršek z ugotovitvijo, da zavod za gozdove v tem trenutku, kljub morda drugače mislečim, nima praktično nobenega mehanizma za poseganje v populacije medveda.

S povedanim pa ni bil zadovoljen poslanec Samo Bevk. Opozoril je na to, da v veljavni zastareli strategiji piše, da v Sloveniji živi od 450 do 500 medvedov. Dejansko pa strokovnjaki pravijo, da jih je že več kot tisoč. Poslancem in ministroma je prebral zapis novinarke Primorske novic, Saše Dragoš: »Ljudje v Idriji in širši okolici so pripovedovali, da srečujejo medvedko z mladičema. Kamere, ki so jih namestili domačini ob razdejanem čebelnjaku v Skirci oziroma v Ulici zmage v Idriji, pa so posnele medvedko in tri od spomladi precej zrasle medvede. Medvedje, ki so se vrnili ob razdejani čebelnjak, se niso zmenili ne za hrup, ki so ga namensko povzročali stanovalci bližnje hiše, ne za lajež sicer skrbno priklenjenega psa. To je ljudi dodatno šokiralo. Eno od strokovnih priporočil ob sprehajanju po poteh na območju rjavih medvedov, v izogib trku z njimi, je seveda povzročanje glasnega govorjenja ali kakršnokoli drugo povzročanje hrupa.«

medved-29-9-2021.jpg