Policisti merijo hitrost

Objavljeno: 20. 5. 2020 ob 9:40 - Avtor: spletno uredništvo

To sredo in četrtek, 20. in 21. maja, bo že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal policijski maraton nadzora hitrosti. Zaradi epidemije covid-19 so letos odpadle številne aprilske preventivne aktivnosti, ki jih sicer policisti izvajajo z ostalimi deležniki. Ker pa se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, želijo policisti z napovedanim poostrenim nadzorom spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov.

merijo-hitrost-20-5-2020

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli šesto leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev.
Letos bodo policisti maraton nadzora hitrosti izvajali dva dneva, in sicer v sredo in četrtek, 20. in 21. maja. Prisotni bodo na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah. Na teh lokacijah bo delovalo okrog 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.
V preteklih dveh mesecih, ko so veljali ukrepi za omejevanje gibanja in se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristil za hitrejšo vožnjo in s tem zavestno kršili prometna pravila. Takšno vedenje policisti ocenjujejo kot nedopustno, saj ogroža tako življenje kršiteljev kot tudi življenja drugih, povsem nedolžnih prometnih udeležencev, ki bi se lahko znašli v njihovi bližini. Na ceste se vračajo vozniki, kolesarji, motoristi, ...

Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja. V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, življenje izgubilo 86 ljudi. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin.

29

oseb je letos umrlo v prometnih nesrečah

hitrost-20-5-2020.jpg

Policisti Policijske postaje Idrija bodo hitrost voznikov nadzirali v četrtek, 21. maja. Med 6.20 in 7.40 bodo v Godoviču, med 8. in 9.10 pa v Spodnji Idriji. V Godovič se bodo vrnili ob 14. uri in tam merili hitrost voznikov do 15.30. V Cerknem bodo merili hitrost od 9.20 do 10.30, v Črnem Vrhu nad Idrijo pa od 12.40 do 14. ure. Na cesti od Marofa do Likarce boste lahko srečali policiste med merjenjem hitrosti voznikov med 11.30 in 12.30.

V letošnjem letu policisti trenutno beležijo ugodno prometno varnost. Do današnjega dne je na slovenskih cestah umrlo 29 oseb, v enakem obdobju lani pa 40. V prvih štirih mesecih letošnjega leta se je 141 ljudi hudo telesno poškodovalo, v enakem obdobju lani pa 178. Kljub vsemu vstopamo v obdobje, ki je s prometnovarnostnega vidika bolj rizično - v lanskem letu je v obdobju od 19. maja do konca avgusta v prometnih nesrečah umrlo 28 ljudi, od tega 13 v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti. V tem obdobju se je hkrati hudo telesno poškodovalo 332 ljudi.

Lepi dnevi na cesto vabijo različne udeležence v prometu, med katerimi je vse več voznikov enoslednih vozil (kolesarjev, voznikov mopedov in motornih koles), v tem tednu pa so se v šole vrnili tudi učenci prve triade. Vse to zahteva večjo pozornost, previdnost in strpnost v prometu, predvsem v bližini šol in vrtcev.
Zato želijo v policiji z večjo prisotnostjo na terenu spodbuditi voznike, da se med vožnjo zavedajo pomena spoštovanja prometnih pravil in omejitev. To je odgovornost, ki jo družba zahteva od vsakega izmed nas, saj lahko le tako drug drugemu zagotavljamo varno udeležbo v prometu, torej tudi varno pot v službo, šolo in nazaj domov. Zato policisti vse udeležence v prometu pozivajo naj vozijo umirjeno, spoštujejo omejitve hitrosti ter tako maksimalno prispevajo k lastni varnosti in varnosti drugih udeležencev. S previdno in strpno vožnjo ohranimo dragocena življenja.

13

oseb je lansko leto umrlo v prometnih nesrečah, ki so bile posledica prehitre vožnje

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zatorej previdno in strpno, življenje je bolj dragoceno kot nekaj prihranjenih sekund na cesti.