Pogrebne slovesnosti po novem

Objavljeno: torek, 17. 3. 2020 ob 10:02 / posodobljeno: torek, 17. 3. 2020 ob 10:41

Župan Občine Idrija Tomaž Vencelj in poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Boštjan Brelih sta podpisala uredbo o izvajanju pogrebnih slovesnosti v času epidemije.

Avtor: spletno uredništvo

britof-4-17-3-020.jpg

Do preklica na območju Občine Idrija velja, da se lahko pogrebna slovesnost izvaja samo na prostem in v najožjem družinskem krogu. Pogreba se lahko udeleži največ 12 ljudi. Izvaja se najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti. To pomeni v celoti prisotnost pogrebnega moštva z zastavonošo, vendar brez izvajanja spremljevalnih dogodkov kot so govori, glasbene točke in podobno. 
Pogreb lahko traja največ 20 minut. Poslovilna vežica se odpre eno uro pred pogrebom, za izrekanje sožalja sorodnikom pokojnika v času pred pogrebom pa je dovoljen vstop v mrliško vežico največ dvema osebama hkrati, poleg že prisotnih najožjih družinskih članov. »Pozivamo tudi, da se po končani pogrebni slovesnosti ne zadržujete v skupinah in priporočamo, da se kropljenje pokojnega ne izvaja oziroma se ga nadomesti s poklonom pokojnemu,« so še zapisali v danes objavljeni uredbi na Občini Idrija.

Ukrepi za preprečevanje okužbe s korona virusom pri pogrebih

britof-2-17-3-020.jpg

Slovenska škofovska konferenca je v izjavi za javnost zapisala, da so po novem dovoljeni cerkveni pogrebi le ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. »Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila,« so še zapisali v navodilih na Slovenski škofovski konferenci.