KULTURA

Poezija Andrejke Jereb v galeriji

Objavljeno: četrtek, 7. 10. 2021 ob 11:22 | Spletno uredništvo

Galerija Magazin v Idriji je bila v sredo, 6. oktobra, prizorišče spominskega večera, ki so ga organizatorji poimenovali Andrin večer poezije. Na njem so se zbrani poklonili pesniški zapuščini Andrejke Jereb, ki je s štirimi pesniškimi zbirkami pustila trajno sled v kulturni podobi Idrije in širše regije.

Pobudniki spominskega večera so bili člani Literarnega kluba Govorica iz Nove Gorice, ki se z velikim spoštovanjem spominjajo pesnice, saj je bila vrsto let prizadevna članica tega društva. Darinka Kozinc, predsednica društva iz Nove Gorice, je s publiko delila spomine na sodelovanje s pesnico Andrejko Jereb, ki je v novogoriškem literarnem klubu našla iskrene prijatelje poezije in ustvarjanja. Pesmi Andrejke Jereb in svoja literarna dela so brali člani literarnega kluba: Darinka Kozinc, Dragana Marošević, Sabina Vostner in Darica Majer Leban.

Ob njih pa je Milanka Trušnovec predstavila tudi mlade domače pesnike, ki so se letos udeležili natečaja na Šinkovčevih dnevih poezije. Samozavestno in pogumno so svoja pesniška dela predstavili Špela Majdič, Filip Kacin, Veronika Vončina in Lan Tertinek.

dez-7-10-2021-zrcalno.jpg

Klanci v mojem mestu

včasih dobijo časopisne ustnice.

 

Dežuje. Neprestano.

Dež se ne razume dobro

z napisano besedo;

 

Zavržen grozd se opoteka po ulici.

Ne zanima ga naglica čevljev,

ki odganjajo kaplje.

Pod pogledi izza spuščenih rolet

ga muči dvom, če je morda okužen.

Splaknil bi grlo,

a ga ogrizki preveč bolijo.

Moral se bo privaditi na pohojeno telo.

 

Dež odnaša skrbi,

pometa z opravki

in nepotrebnimi stvarmi.

Dež prevpije tudi sosedove udarce.

 

Andrejka Jereb / Z roba disonanc / Založba Bogataj 2015

Tudi dež je za nekaj dober

andrejka-jereb-15-9-017.jpg

Spomine na sodelovanje z Andrejko Jereb je z zbranimi v Galeriji Magazin delil tudi založnik Damijan Bogataj. Spomnil se je nastajanja treh pesniških zbirk in izpostavil nekatere pesničine lastnosti. Med temi je bila zagotovo tudi doslednost in strogost. Najprej do sebe potem pa tudi do vseh, ki so jo spremljali pri njenem ustvarjanju in predstavljanju poezije. Urednik vseh treh pesniških zbirk je bil Jože Janež, ki se je poglobljeno soočal z njeno poezijo in po pripovedi založnika pri zadnji zbirki Votek na platnu ostal skoraj brez predlogov za izboljšave. Avtorica je svojo zadnjo pesniško zbirko izpilila skoraj do popolnosti in z njo postavila piko na i svojemu literarnemu ustvarjanju. 

andrejka-jereb-7-10-2021-3.jpg

Založba je preko javnega razpisa Občini Idrija predlagala, naj Andrejki Jereb podeli Pirnatovo nagrado, ki je najvišje priznanje občine za ustvarjalce na področju kulture. Predlog so v Mestni hiši brez obrazložitve zavrnili. »S to potezo pa so več povedali o svojem odnosu do literature ter pesniškega ustvarjanja kot pa o vrednosti in izpovedni moči poezije Andrejke Jereb,« je v Galeriji Magazin še povedal založnik Damijan Bogataj.

Poseben čar celotni prireditvi je dala pesnica in glasbenica Sabina Vostner iz Nove Gorice, ki ima korenine v Rusiji. Zbrane je očarala s preprostostjo in dostopnostjo ter odlično izvedbo svojih uglasbenih pesmi, ki jih je spremljala s kitaro in manj znanim inštrumentom z imenom ukulele.

Ob vodji prireditvenih programov v knjižnici Milanki Trušnovec se je nastopajočim ob koncu večera za sodelovanje in ohranjanje spomina na Andrejko Jereb ter predvsem njeno poezijo zahvalil soprog Dolfi Jereb. Podprl je zamisel, da bi se strokovnjaki poglobili tudi v pesničino zapuščino in morda v prihodnjih letih našli pogum in voljo za izdajo dela te v posthumni izdaji.

andrejka-jereb-7-10-2021.JPG

Andrejka Jereb in Jože Janež na predstavitvi Andrejkine zadnje pesniške zbirke Votek na platnu

andrejka-jereb-7-10-2021-2.JPG

Glasbenica Sabina Vostner, predsednica Literarnega kluba Govorica Darinka Kozinc in gostiteljica večera Milanka Trušnovec