Podarjeni računalniki za nova znanja dijakov

Objavljeno: petek, 27. 11. 2020 ob 7:48 | Avtorica besedila: Karmen Vidmar, ravnateljica Gimnazije Jurija Vege Idrija

Z nostalgijo se oziram na začetek letošnjega šolskega leta, saj se je le-to glede na trenutne razmere, v katerih danes poteka pouk, začelo v dokaj normalnih okoliščinah. Sprva smo omejitve, ki so bile predvidene za zajezitev širjenja kroronavirusa, težko sprejeli. Posebno dejstvo, da ne moremo izvajati med dijaki priljubljenih aktivnosti, da se dijaki med odmori ne smejo družiti in da ne morejo zapuščati učilnic.

gimnazija-7-4-20.jpg

Pomisleke smo imeli o obvezni uporabi mask v razredih in zdelo se nam je, da so nekateri ukrepi pretirani in neživljenjski. Kljub pomislekom pa smo se počutili varne, saj ob doslednem spoštovanju ukrepov niti med dijaki niti med zaposlenimi ni bilo okužb. Zdelo se nam je, da virus obvladujemo. Upali smo, da bomo ob upoštevanju vseh ukrepov varno preživeli jesen in dočakali pomlad v delno okrnjenem šolskem življenju, ki je vendarle omogočal prenos znanja v živo brez elektronskih posrednikov.

Hiter porast okužb v državi v začetku oktobra je nakazal, da bo učni proces v šoli kmalu načet! Upali smo, da samo delno, saj nam je ministrica ob začetku šolskega leta obljubila, da bo popolno zaprtje šol skrajni ukrep, ki si ga nihče ne želi. Žal se je dva dneva po pojavu prve okužbe med našimi dijaki zgodilo ravno to! V petek, 16. oktobra, so naši dijaki zadnjič sedeli v šolskih klopeh, pouk se je tako kot v spomladanskem valu ponovno preselil pred računalniške zaslone in kot kaže bo izobraževanje na daljavo trajalo še najmanj do začetka decembra.

Kaj vse bi dala, da bi se v tem trenutku lahko vrnili v stanje ob začetku šolskega leta, pripravljeni bi bili sprejeti še strožje ukrepe, samo da bi bili ponovno v šoli!

Toda ker smo realisti in smo se zavedali nepredvidljivosti koronavirusa, smo se na črni scenarij pripravljali že od začetka šolskega leta. Učitelji so se izobraževali, sprejeli smo načrt videokonferenc in komunikacije z dijaki, se dogovorili za skupna orodja in uvajali dijake na uporabo spletnih orodij, s katerimi jih poskušamo obdržati v izobraževalni kondiciji.

gjv karmen-19-6-20.jpg
navednice-modre_edited.png

Počutili smo se varne, saj ob doslednem spoštovanju ukrepov niti med dijaki niti med zaposlenimi ni bilo okužb. Zdelo se nam je, da virus obvladujemo. Upali smo, da bomo ob upoštevanju vseh ukrepov varno preživeli jesen in dočakali pomlad v delno okrnjenem šolskem življenju, ki je vendarle omogočal prenos znanja v živo.

lions-2-11-2020.jpg

Podarjeni računalniki ne bodo služili dijakom samo v času šolanja na daljavo, ampak jih nameravamo izposojati tudi takrat, ko bomo premagali virus!

racunalniki-27-11-2020.jpg

Za vse to dijaki potrebujejo ustrezno računalniško opremo in dostop do interneta. Ko smo to preverjali, se je izkazalo, da imajo dostop do spleta vsi, da pa nimajo primerne opreme, nekateri pa si jo morajo deliti s sorojenci. Šola za izposojo računalnikov takrat ni imela možnosti, izkušnja iz spomladanskega vala pa je pokazala, da je država pri zagotavljanju opreme dijakom počasna in neučinkovita. V stiski sem se obrnila na Občino Idrija in idrijska podjetja za donacijo rabljenih, a še dovolj zmogljivih računalnikov. Ko je mojo prošnjo po družbenih omrežjih delil še župan občine Idrija Tomaž Vencelj, se je kar odprlo. Kolektor nam je podaril petnajst rabljenih prenosnikov, tako smo še z ostalimi darovalci, Hidrio, Eto, Občino Idrija in donacijami posameznih občanov Idrije, dobili kar 19 rabljenih prenosnikov in deset osebnih računalnikov ter nekaj dodatne opreme, Lions klub Idrija pa je šoli podaril pet novih prenosnih računalnikov. Na koncu je na pomoč priskočil še šolski sklad s sredstvi, ki so običajno namenjena subvencijam dijakom za udeležbo na tednih športa in dvodnevnih ekskurzijah, z nabavo šestih novih prenosnikov ter Zdravstveni dom Idrija, ki je podaril rabljene monitorje. Tako smo v manj kot tednu dni zbrali dovolj opreme, da smo z njo opremili enajst dijakov in še lahko ugodimo novim prošnjam dijakov, ki se iz tedna v teden pojavljajo. Z izposojo podarjene opreme zdaj lahko zagotavljamo dijakom enake možnosti vključevanja v pouk na daljavo. Z zagotovljeno opremo je izpolnjen le osnovni pogoj. Ključna za pridobivanje znanja in za napredek pri učenju je učenčeva organiziranost in pripravljenost za učenje. Tega ne more nadomestiti nobena oprema!

Podarjeni računalniki ne bodo služili dijakom samo v času šolanja na daljavo, ampak jih nameravamo izposojati tudi takrat, ko bomo premagali virus! Še kako nam bodo prišli prav pri različnih oblikah projektnega dela v šoli, saj smo bili do sedaj omejeni na računalniške učilnice, ki pa so pogosto zasedene.

Hvala vsem, ki ste se odzvali klicu na pomoč, in prispevali računalnike ter opremo: Kolektor, Hidria, Eta, Občina Idrija, Lions klub Idrija, Zdravstveni dom Idrija, Janez Gostiša, Maja Majnik, Matej Jurman in Heda Petrič. Z vašo solidarnostjo je naša sedanjost bolj obvladljiva, pogled v prihodnost pa lepši in svetlejši!