Poclain Hydraulics s smelimi poslovnimi načrti

Objavljeno: sreda, 28. 4. 2021 ob 7:09 | Avtorica besedila: Miša Hrovat

V žirovskem podjetju Poclain Hydraulics so poslovno leto 2020 kljub izrednim pogojem poslovanja, ki jih je narekovala koronakriza ter z njo padec gospodarske rasti, zaključili razmeroma uspešno. V minulem letu so zabeležili za 15 % nižji prihodek od načrtovanega in ustvarili za skoraj 33 milijonov evrov prometa, a se je že jeseni povpraševanje po hidravličnih ventilih in hidravličnih napravah začelo znova hitro krepiti.

Povečane potrebe pri kupcih za letošnje leto nakazujejo občuten dvig obsega dela ter z njim zvišanje rasti prodaje kar za četrtino. Kljub stalnim usmeritvam k povečanju produktivnosti v razvoju in proizvodnji se v podjetju soočajo s težavami pri zaposlovanju na eni ter z daljšimi dobavnimi roki ključnih materialov in komponent na drugi strani, kar skušajo premostiti s prednaročili pri obstoječih in komplementarnih dobaviteljih.

Po mnenju direktorja Aleša Bizjaka lahko v podjetju letos upravičeno pričakujejo poslovne rezultate, ki bodo primerljivi z letom 2018 s skoraj 42 milijoni evrov realiziranega prometa, ki so ga ob ugodnih razmerah na tržišču ter širitvijo sodelovanja s ključnimi kupci zabeležili kot rekordnega: »Že proti koncu leta 2019 smo se po visoki rasti najprej v podjetju soočili s trendi ohlajanja poslovnega cikla, kmalu zatem pa je nastopila še globalna zdravstvena kriza. A že zgodaj jeseni 2020 se je povpraševanje po naših proizvodih začelo občutno povečevati, še zlasti pri programu hidravličnih ventilov, ki nam prinaša največ dodane vrednosti,« poudarja Bizjak.

Žirovsko podjetje Poclain Hydraulics 95 odstotkov svojih prihodkov ustvari z izvozno dejavnostjo in uspešno vstopa na nove trge k največjim svetovnim igralcem. Danes je v svetu med najbolj prepoznavnimi na področju ventilov za hidravlične pogone mobilnih delovnih strojev ter med vodilnimi pri proizvodnji hidravličnih ventilov za zavore. Tovarna v Žireh, ki je po številu zaposlenih tretja največja med desetimi tovarnami v mednarodni skupini Poclain, je danes pomemben kompetenčni center za hidravlične ventile in hidravlične naprave znotraj skupine Poclain, obenem pa tudi tehnološki center za avtomatske preizkuševalne naprave hidravličnih sestavin.

navednice-modre_edited.png

V podjetju Poclain Hydraulics v Žireh proizvajamo hidravlične sestavine in sisteme za najzahtevnejše kupce in smo v svetu med najprepoznavnejšimi na področju ventilov za hidravlične transmisije.

ALEŠ BIZJAK

direktor podjetja Poclain Hydraulics

Skupina Poclain ima sedež v Verberierju v Franciji. Posluje na treh kontinentih v 20 državah in z 2.500 zaposlenimi letno ustvari za približno 400 milijonov evrov prihodkov. Tehnološko dovršene, energijsko varčne in okolju prijazne izdelke skupina Poclain trži preko več kot 20 lastnih prodajnih enot ter 180 distributerjev po vsem svetu. Hidravlične sestavine in sistemi, ki jih razvijajo v Žireh, tako omogočajo nemoteno obratovanje številnih industrijskih delovnih strojev, zlasti v dejavnosti gradbeništva, kmetijstva, rudarstva, luškega, ladijskega in drugega transporta.

S poslovnimi težavami se na globalnih in lokalnih trgih soočajo tudi njihovi dobavitelji, zato so se dobavni roki za ključne materiale in sestavne dele začeli občutno podaljševati. Na nekaterih področjih se je v nabavni verigi situacija še poslabšala, kar bi lahko postal velik omejevalni dejavnik za rast podjetja, saj imajo nekateri dobavitelji kapacitete zapolnjene že do konca leta 2021. V podjetju še ugotavljajo, da so se lani na drugi val epidemije dobro pripravili, saj so od svojih sestrskih podjetij v mednarodni skupini Poclain prevzeli številne izkušnje s preprečevanjem morebitnega širjenja koronavirusa v proizvodnji, kar z ustreznimi ukrepi za obvladovanje zdravstvene epidemije velja vse do danes. Po jesenskem dvigu povpraševanja je bilo v podjetju najtežje hitro zagotoviti ustrezne kadrovske kapacitete v najzahtevnejših proizvodnih procesih. Ob koncu leta so zato znova začeli zaposlovati, poleg domačih še tuje delavce iz BIH, s katerimi imajo dobre izkušnje. V podjetju Poclain Hydraulics, ki danes zaposluje skoraj 300 delavcev, glavni kupci prihajajo iz dejavnosti avtomobilske industrije v segmentu tovornih vozil in prikolic ter kmetijske in gradbene mehanizacije. Mednje sodijo Mercedez-Benz, Daimler, Volvo, John Deere, Caterpillar, Renault Trucks, Iveco, Class, Bobcar, Agco in številni drugi.

poclain-6-2-2020.jpg