Po svoji poti s Teo Hvala

Objavljeno: četrtek, 22. 7. 2021 ob 14:34 | Spletno uredništvo

Šebreljčanka Tea Hvala je trenutno najbolj dejavna v programih kulturno-umetnostne vzgoje društva Mesta žensk, ustvarja pa tudi kot pisateljica in soorganizatorka festivala Deuje babe. V studio Idrijskih novic smo jo kot urednico povabili ob izidu nenavadnega turističnega vodnika Po svoji poti.

tea hvala-22-7-21-8.jpg
tea hvala-22-7-21-7.jpg

Turistični vodnik Po svoji poti zbira zgodbe pogumnih žensk, ki so bile pred svojim časom ali so se z njim morale boriti – veliko njihovih imen pa je zgodovina preprosto pozabila. Knjižica vas v slovenskem in angleškem jeziku vabi na 25 lokacij po slovenskem ozemlju, na katerih so te pionirke živele in delovale. Idrijsko-Cerkljanska je v vodniku zastopana z dvema vnosoma: s Partizansko bolnico Franja, ki pripoveduje zgodbo partizanskih zdravnic in bolničark; ter z Mestnim muzejem Idrija oziroma gradom Gewerkenegg, na katerega je vezana pripoved o Marini Melhiorci, tihotapki z živim srebrom.

Tea Hvala je v pogovoru s Sonjo Benčina spregovorila še o enem projektu, povezanem s Franjo: knjižico za otroke z naslovom Skrivna bolnišnica.

VIDEO POSNETEK

tea-hvala-26-7-2021-3.jpg

Melhiorčina zgodba nas opominja, da je v še tako nemogočih razmerah mogoče zbrati pogum za upor – in preživeti.

Zemljevid in celotno vsebino lahko sodobni spletni popotniki odkrijete s klikom na zgornjo sliko.