Po mulatjeri od Reke do Šebrelj

Objavljeno: 21. 7. 2020 ob 12:03 - posodobljeno: 21. 7. 2020 ob 13:40 | Spletno uredništvo

V soboto, 18. julija, je LTO Laufar Cerkno v sodelovanju s partnerji v projektu »Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja« organiziral prvi tematski pohod po mulatjeri. 

vse foto: Gregor Kacin

Datum dogodka je imel prav poseben pomen, saj je ravno na dan pohoda minilo 25 let od najdbe Neandertalčeve piščali v jami Divje babe. Udeleženci dogodka so tako na pohodu od Reke do Šebrelj skupaj z vodnikom, zgodovinarjem mag. Sandrom Oblakom, spoznavali, kako je bilo na Cerkljanskem med prvo svetovno vojno, še posebej v njenih zahodnih delih – na Reki, v Šebreljah, na Bukovem, v Zakojci, … Na posameznih oglednih točkah med samo potjo so pohodniki izvedeli, kaj je bila tretja obrambna črta in čemu je služila, zakaj je bila Cerkljanska zaledno območje fronte, kje so delovale vojaške bolnišnice, kako so vojno doživljali civilni prebivalci, …

navednice-modre_edited.png

Navdušuje dejstvo, da je bilo zanimanje za dogodek tudi s strani mlajše populacije, najmlajša udeleženka je imela le dve leti.

Pohoda po mulatjeri se je udeležilo okrog 70 obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije, med njimi tudi cerkljanski župan Gašper Uršič. »Navdušuje dejstvo, da je bilo zanimanje za dogodek tudi s strani mlajše populacije, najmlajša udeleženka je imela le dve leti,« so zapisali v LTO Laufar Cerkno. Večina udeležencev se je ob prihodu do cerkve sv. Ivana v Šebreljah odločila še za ogled Arheološkega parka Divje babe, ki je potekal v sklopu samega dogodka. Udeleženci so bili zadovoljni in so pohvalili izvedbo pohoda, pa tudi novo ureditev mulatjere.