Platna Rafaela Terpina v Galeriji Magazin

IDRIJA, 17. oktobra 2019 – Včeraj zvečer so v Galeriji Magazin odprli pregledno razstavo uveljavljenega domačega slikarja Rafaela Terpina. Tokrat na 48 platnih predstavlja svet gora.

rafko-terpin-17-10-019.jpg

Slikarjeva slikarska bera je impresivna. Pa ne le po številu platen in podob na njih ampak predvsem po svetu, ki ga z njimi prinaša v mesto. Razstavljenih 48 velikih slik pa še zdaleč ni vse, kar je v dveh letih od zadnje razstave ustvaril v svojem podstrešnem ateljeju. V galeriji je zmanjkalo prostora, da bi izobesili vse, kar jih je izbral za to razstavo. Kar nekaj jih je moral vrniti v atelje, kjer čakajo na novo priložnost.

»Da je slovenska krajina prelepa, je prastara resnica. Njena čudesa sem dojemal že v mladosti, tako sem si pošteno osladil življenje. Do cipres pod Skrnikom me bodo grele njene bogatije,« je zapisal Rafael Terpin v spremnem besedilu k razstavi. Kot poročajo Idrijske novice, ga je hribovski in gorski svet od nekdaj posebej privlačil. Sam pravi, da to ni nič težko razložljivega, saj »sem se izlegel sredi njih. Starša sta me vanje vpeljala, soproga mi jih je vedno dopuščala. Zdaj, ko tolčem bolj zrela leta, so vsi ti planinski svetovi, bolj ali manj kmečki, tudi v meni. Občasno se trudoma razlezejo po belih platnih in tam po svoje zaživijo, kot da niso več moji«.

Razstavljena platna slikar Rafael Terpin posveča letos umrlemu prijatelju Tomažu Pavšiču.