Pišejo novo strategijo za mlade

Objavljeno: 15. 4. 2020 ob 8:59 / zadnji poseg: 15. 4. 2020 ob 9:13 - Avtor: Damijan Bogataj

Pri Zvezi društev Mladinski center Idrija, Društvu za mladinski razvoj Idrija 2020 in Zvezi prijateljev mladine Idrija v sodelovanju z Občino Idrija pripravljajo novo Strategijo za mlade, ki bo v naslednjem petletnem obdobju služila kot pripomoček lokalnim odločevalcem za oblikovanje mladinskih politik.

Mladi(marko-cuk)14-4-020.jpg

foto: Marko Čuk

V začetku aprila je izšel anonimni spletni vprašalnik, s pomočjo katerega želijo pripravljavci nove strategije izvesti celovit pregled nad različnimi področji, ki zadevajo življenje mladih v idrijski občini. Ciljna skupina so mladi od 15. do vključno 29. leta starosti, ki lahko skozi vprašalnik delijo svoje izkušnje z aktualno krizno situacijo zaradi epidemije COVID-19 ter povedo svoje mnenje o bolj splošnih temah, kot so izobraževanje, delo in zadovoljstvo z bivanjem v občini Idrija. Posebna pozornost v vprašalniku je namenjena odnosu mladih do prostovoljstva in participacije v družbi, dveh izjemno pomembnih področij za razvoj vsake lokalne skupnosti. Vprašalnik je še vedno odprt, zato pripravljavci nove občinske strategije vabijo vse, da delijo svoje izkušnje in s tem pripomorejo k izboljšanju položaja mladih v občini.

idrija-2-4-2020.jpg

Kot je za Idrijske novice zapisal Matevž Šlabnik, bo Strategija za mlade Občine Idrija 2020–2025 pomenila nadaljevanje prvega tovrstnega strateškega dokumenta, ki je veljal v preteklem petletnem obdobju. V poletnih mesecih bodo pri Mladinskem centru Idrija, Društvu Idrija 2020 in Zvezi prijateljev mladine Idrija ob sodelovanju Občine izvedli še analizo izvajanja aktualne strategije, ki je skupaj z vprašalnikom eden pomembnejših temeljev za pripravo novega dokumenta. Pripravljavci hkrati pozivajo tudi vse akterje na področju mladinskega organiziranja v občini, da z njimi stopijo v stik ter delijo svoje izkušnje in priporočila za pripravo smernic občinskih politik v prihodnje. Nova strategija, ki bo pripravljena jeseni 2020, bo občinskim službam in nevladnim organizacijam predstavljala pomemben pripomoček pri razvoju lokalne skupnosti v mladim prijazno okolje. Priprava Strategije za mlade Občine Idrija 2020–2025 poteka v okviru projekta za razvoj prostovoljstva in profesionalizacijo nevladnih organizacij, ki ga je finančno podprlo Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.