Piloti zadovoljni z začasnim heliodromom

Objavljeno: četrtek, 15. 4. 2021 ob 13:32 - zadnja posodobitev: 16. 4. 2021 ob 14:47 | Damijan Bogataj

V sredo, 17. marca, so piloti helikopterske enote Slovenske vojske v akciji reševanja hudo bolnega občana v Cerknem prvič pristali na novem začasnem heliodromu. Piloti so pozitivno ocenili pogoje za pristajanje helikopterjev na tej lokaciji.

Helikopterska nujna medicinska pomoč se tako v svetu kot tudi pri nas vse bolj uveljavlja. Zdravniki in reševalci ob tem poudarjajo, da je prevoz obolelih ali hudo poškodovanih nepogrešljiv pri reševanjih v težko dostopnih ali od urgentnih centrov zelo oddaljenih okoljih. Med te vsekakor sodita Idrijsko in Cerkljansko. Na tem območju pa se reševalci soočajo še z dejstvom, da prej kot v dobre pol ure ne morejo priti do ponesrečenih ali hudo bolnih, ko ti potrebujejo nujno zdravstveno pomoč na robnih območjih občin Idrija ali Cerkno. Vključevanje ekipe helikopterske nujne pomoči pa je dragocena takrat, ko zdravnik oceni, da je potrebno ponesrečenca kar najhitreje prepeljati do urgentnega središča v Ljubljani in Šempetru.

Ker pa je ta lokacija le začasna, bo občina v prihodnjih mesecih nadaljevala s projektom gradnje novega heliodroma. Tega bo občina postavila ob cesti proti Novakom. Ker pa je potrebno na širšem območju pristajališča zagotoviti potrebno varnost, bodo morali odstraniti stebre električnega in telefonskega omrežja in vkopati v zemljo vse vodnike na dolžini več sto metrov. Zato bo izgradnja heliodroma na tej trajni lokaciji zahtevala še precej dela in časa.

V tej situaciji so se predlogu za sodelovanje pozitivno odzvali v podjetju Siapro, ki ga vodi direktor Franc Jezeršek. Podjetje je že pred leti odkupilo zemljišča nad cesto nasproti nove Ete in že po prvih ocenah naj bi bilo to območje primerno za ureditev začasnega pristajališča. »Odzvali smo se na predlog in občini oddali v brezplačen najem lokacijo za začasni heliodrom. Vsi se zavedamo, da helikopterski prevozi rešujejo življenja in zato je naše podjetje brez oklevanja pristopilo k temu projektu,« je povedal direktor Franc Jezeršek. »Temu pa je treba dodati še podatek, da smo se v pogodbi zavezali, da bomo to zemljišče dali na brezplačno uporabo za dve leti. V tem času bo občina zelo verjetno že dokončala novo pristajališče,« je še dodal prokurist v podjetju Marjan Platiše. Podjetje Siapro je na tej parceli že pred leti načrtovalo gradnjo industrijske hale, za kar je tudi že pridobilo gradbeno dovoljenje. Kasneje je podjetje proizvodno-servisne dejavnosti preneslo na Most na Soči.

Občina je iz proračuna plačala zemeljska dela in utrditev platoja ter dovozne poti do novega pristajališča. Piloti, ki so 17. marca prvič v pravi reševalni akciji preizkusili pristajališče, pa so bili z novim začasnih heliodromom zadovoljni.

Podjetje Siapro d.o.o. je cerkljanski občini zemljišče dalo v brezplačno uporabo za dve leti. Občina je iz proračuna plačala zemeljska dela in utrditev platoja ter dovozne poti.

V Cerknem so piloti vojaških in policijskih helikopterjev doslej pristajali na začasnem pristajališču na travniku ob parkirišču pri novi Eti. Ko pa je bila sprejeta odločitev, da bodo na tem območju zgradili trgovino Spar, je bilo treba poiskati novo lokacijo. V neposredni bližini nad glavno cesto je občina uredila začasno pristajališče in 17. marca je na tem pristajališču v pravi reševalni akciji prvič pristal reševalni helikopter. Piloti so sicer že prej potrdili novo lokacijo, kljub temu pa so pristajanje in vzlet opravili s posebno pozornostjo. Kot so po opravljeni reševalni akciji sporočili piloti, ki so poslali tudi posnete fotografije območja, je pristajanje in vzletanje s heliodroma potekalo brez težav in piloti so bili z izvedbo zelo zadovoljni.

navednice-modre_edited.png

Vsi se zavedamo, da helikopterski prevozi rešujejo življenja in zato je naše podjetje brez oklevanja pristopilo k temu projektu.

FRANC JEZERŠEK

direktor podjetja Siapro d.o.o.