ČRNI DOGODKI

Pijani vozniki povzročajo hude prometne nesreče

Objavljeno: petek, 29. 10. 2021 ob 7:39 | Spletno uredništvo

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v zadnjih treh koncih tedna na cestah na severnem Primorskem ob rednem delu preverjali tudi psihično-fizično stanje voznikov v cestnem prometu. S to akcijo želijo zmanjšati število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Prometna varnost se je v zadnjih tednih na območju regije poslabšala, saj se je v tem času zgodilo več prometnih nesreč s hudimi posledicami, pri čemer so policisti ugotovili več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Prav tako je bilo več udeleženih voznikov osebnih avtomobilov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj.

S podobnimi nadzori cestnega prometa policisti nadaljujejo tudi v teh dneh. Akcijo zaostrujejo med 27. oktobrom in 2. novembrom in tudi v času tako imenovanega Martinovega vikenda v mesecu novembru ter tudi v mesecu decembru.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zgodilo 549 prometnih nesreč (v enakem obdobju lani 603). Pod vplivom alkohola je bilo v tem času 59 povzročiteljev prometnih nesreč (v enakem lanskem obdobju 58). V prometnih nesrečah s smrtnim izidom sta bila pod vplivom alkohola dva povzročitelja prometnih nesreč (v enakem obdobju lani 1).

Policisti PU Nova Gorica so v nadzoru cestnega prometa v obdobju prvih devetih mesecev letošnjega leta odredili 6.002 preizkusov alkoholiziranosti in v 405 primerih ugotovili stopnjo alkoholiziranosti, večjo od dovoljene. Stopnja alkoholiziranosti, ugotovljene pri kršitvah cestno-prometnih predpisov, znaša 1.05 g/kg alkohola v krvi (v enakem obdobju lani 1.02).

alkohol-29-10-2021.jpg
alkohol-29-10-2021-2.jpg

V času Martinovanja in v decembru se število voženj pod vplivom alkohola poveča, saj si marsikateri voznik v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola. Zato velja posebej opozoriti, da se morajo posamezniki v primeru zaužitja alkoholnih pijač odločiti za drugačno obliko prevoza in tako varno pripotovati domov.

V dneh med 15. in 17. oktobrom so policisti med nadzorom iz prometa izločili več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Obravnavali so voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka kar 1.01 miligrama alkohola. Prav tako so v tem času imeli v postopku še dva voznika, ki sta imela v organizmu 0.75 in 0.76 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Pred nekaj dnevi so obravnavali tudi prometno nesrečo IV. kategorije s smrtnim izidom na Tolminskem, kjer je za posledicami nesreče umrl voznik avtomobila, dva sopotnika pa sta bila huje poškodovana.

alkohol-1.jpg

Policisti so odredili tudi 62 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola, od katerih jih je bilo 27 pozitivnih, vozniki pa so v 12 primerih strokovni pregled odklonili. Odrejenih je bilo tudi 110 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom mamil (v enakem obdobju lani 112), od katerih je bilo 14 pozitivnih (v enakem obdobju lani 9), v 73 primerih pa so vozniki odklonili strokovni pregled. V sedmih primerih je bila stopnja alkoholiziranosti tako visoka, da so policisti voznika pridržali do streznitve, medtem ko so v preostalih primerih, ob izpolnjevanju zakonskih pogojev, odstopili od odreditve pridržanja.