Pevci bogatijo skupnost

Objavljeno: petek, 6. 3. 2020 ob 8:46

Prihajajoči konec tedna bo na Idrijskem in Cerkljanskem v znamenju petja. V soboto in nedeljo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pripravlja tradicionalni pevski prireditvi z naslovom Revija odraslih pevskih zborov idrijske in cerkljanske.

Avtor: spletno uredništvo

jskd-6-3-2020.jpg

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Rado Božič iz idrijske izpostave sklada, bo na reviji, ki predstavlja pregled zborovske ustvarjalnosti v občinah Idrija in Cerkno, nastopilo 260 pevcev v dvanajstih zborih. Vsak večer bo nastopilo šest vokalnih zasedb. V soboto se bodo predstavili ŽePZ Cerklanke, MoVS Cerkljanski zven, Cerkveni mešani pevski zbor Zavratec, MoPZ Pobje, VS Lira in Idrijski neoktet. V nedeljo pa bodo nastopili ŽePZ Ivan Rijavec, Župnijski zbor sv. Urbana Godovič, ŽePZ Spodnja Idrija, ŽePZ Tice, MePZ dr. Frančišek Lampe in VS Radost. Revija je priložnost za predstavitev zborov in njihove dejavnosti, hkrati pa lahko zbori preko selektorja, ki spremlja njihove nastope, dobijo priložnost povratne informacije o njihovem strokovnem delu. Letošnja selektorica vseh revij na severnem Primorskem je Andreja Martinjak, priznana slovenska zborovodkinja in večkratna članica komisij različnih zborovskih tekmovanj. Selektorica bo po koncertu opravila razgovore z zborovodji, jim podala strokovno oceno ter razvrstila zbore na tri kakovostne ravni.

Prva revija bo v soboto, 7. marca, ob 19. uri v Osnovni šoli Idrija, druga pa bo v nedeljo, 8. marca, ob 17. uri v Osnovni šoli Cerkno.

»Revija bo tudi uvod v zborovsko zelo pester mesec. V mesecu aprilu bosta sledili še dve večji prireditvi. Odvili se bosta Reviji otroških in mladinskih pevskih zborov – Naša pomlad ter najbolj množična pevska prireditev Primorska poje,« je za Idrijske novice še povedal Rado Božič.

navednice-rdece.jpg

Revija bo tudi uvod v zborovsko zelo pester mesec. V mesecu aprilu bosta sledili še dve večji prireditvi - Reviji otroških in mladinskih pevskih zborov Naša pomlad ter najbolj množična pevska prireditev Primorska poje.

Rado Božič

vodja idrijske izpostave JSKD