KULTURA

Peter Rezman zaključil rezidenco v Idriji

Objavljeno: četrtek, 5. 8. 2021 ob 13:13 | Spletno uredništvo

Uveljavljeni literarni ustvarjalec Peter Rezman je minule tri tedne bival v Idriji kot gost Pisateljske rezidence Idrija 2021, ki jo organizira Založba Bogataj. Pisal je v posebej prirejenem prostoru nekdanje rudniške topilnice, ki je spremenjena v muzej in s katero upravlja Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

pisateljska-rezidenca-5-8-2021-3.jpg

foto: CUDHg Idrija

Kot je v včeraj objavljenem zapisu v časniku Primorske novice zapisala poročevalka Saša Dragoš, si organizatorji boljšega prostora za pisateljevo rezidenco v Idriji ne bi mogli zamisliti. Peter Rezman se je že doslej v obsežnem opusu posebej posvečal rudarskim temam, saj je ob začetku poklicne poti prvo plačo zaslužil prav v rudniku v Velenju. Z literarnim delom, ki ga je ustvaril v Idriji, pa se simbolno poslavlja od obsežnega, socialno in okoljsko angažiranega rudarskega opusa.

Peter Rezman je pisal v posebej prirejenem prostoru nekdanje rudniške topilnice, ki je spremenjena v muzej

peter-rezman-28-7-2021-1.jpg
navednice-modre_edited.png

Idrijo nekoliko poznam. Vem, da ni mogoče primerjati petstoletne tradicije rudarjenja z velenjsko premogovniško, ki si bo do izteka morda nabrala stoletje, a je v marsičem mogoče potegniti vzporednice. Ekološke teme in problemi so v obeh veliki.

»Idrijo nekoliko poznam. Vem, da ni mogoče primerjati petstoletne tradicije rudarjenja z velenjsko premogovniško, ki si bo do izteka morda nabrala stoletje, a je v marsičem mogoče potegniti vzporednice. Idrija je bila davno tam, kjer je Velenje z napovedano zaporo premogovnika z nizkokaloričnim lignitom pravkar. Ekološke teme in problemi so v obeh veliki. Sam sem z romanom Mesto na vodi že segel v prihodnost in napovedal krute posledice. V Idriji bom rudarski lok sklenil,« je za Primorske novice povedal Peter Rezman.

Peter Rezman je bil v minulih treh tednih v Idriji bister opazovalec. Že po njegovih objavah na družabnem omrežju lahko sklepamo, da ga zanimajo nenavadni pogledi na mesto, manj znane usode prebivalcev, ljudje z obrobja in seveda ekologija. »Veliko se pogovarjam, opazujem, v topilnici in po Idriji zbiram vtise. Knjiga bo vez med Velenjem in Idrijo, delovni naslov je Od starega šahta do Bašerije,« je še povedal pisatelj. Pod tem naslovom bo naredil programski lok med šahtom v Velenju, ki simbolizira vhod v in iz podzemlja, ter idrijsko Bašerijo, prebiralnico in sortirnico rude. Čeprav je od Velenja do Idrije 206 kilometrov, pa oba kraja povezuje podobna usoda. Idrija je zgodbo o rudarstvu že postavila v zgodovino in muzeje, Velenje ta korak še čaka.

Peter Rezman se bo ob koncu meseca za en dan še vrnil v Idrijo, ko bo Založba Bogataj na posebni prireditvi javnosti predstavila oba letošnja pisatelja v rezidenci.