KULTURA

Peter Rezman v pisateljski rezidenci

Objavljeno: torek, 13. 7. 2021 ob 8:26 - zadnja posodobitev: 14. 7. 2021 ob 13:38 | Spletno uredništvo

V ponedeljek, 12. julija, se je v Idriji pričela Pisateljska rezidenca Idrija 2021. Prvi od letošnjih gostov je pisatelj Peter Rezman iz Šoštanja. Pisateljska rezidenca Idrija 2021 je projekt Založbe Bogataj, ki ga delno sofinancira Občina Idrija.

Peter Rezman je uveljavljen slovenski literat, član Društva slovenskih pisateljev. Doslej je objavil 15 knjig. Piše romane, kratke zgodbe, poezijo, scenarije za filme in dramatiko. Je dobitnik ali finalist vrste uglednih literarnih nagrad kot so Dnevnikova fabula, kritiško sito, kresnik, ... V njegovih delih se zrcali svet zagorskih knapov.

Peter Rezman je letnik 1956, šolal se je v Šoštanju in Velenju ter petindvajset let delal v Premogovniku Velenje, od tega šest let v jami, nato pa v elektromontni delavnici. Danes živi v Velenjskem grabnu blizu Velenja, je pisatelj, pesnik, dramatik in najbrž še vedno – knap. Je svojevrsten kronist in (p)opisovalec rudarskega življenja, tako v slavnih časih udarništva, ko je premog tlakoval pot v svetlejšo prihodnost, kot v času kasnejših političnih sprememb in ozaveščanja hudih ekoloških posledic delovanja premogovnika.

Poezija:
1983 Slovenske rudarske pesmi; izbor – antologija (Tine Lenarčič), Zveza kulturnih organizacij, Trbovlje
1985 Pesmi iz premoga; zbirka, Rudnik lignita Velenje
1988 Delavske pesmi; zbirka, samozaložba
1991 Črno in črno, rdeče in rdeče, zeleno in zeleno; zbirka, Zveza kulturnih organizacij, Velenje
1998 Družmirje; zbirka, Založništvo Pozoj, Velenje
2014 Žvalinjak; pesmi, slikanica za otroke; ilustracije Marko Rop, Litera Maribor in ZUK Rezman

  

Proza:
1985 Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman; zbirka pesmi v prozi, OKS Velenje
2008 Skok iz kože; zbirka kratkih zgodb, Litera, Maribor
2010 Antologija sodobne slovenske literature; proza, Univerza v Ljubljana, FF
2010 Pristanek na kukavičje jajce; roman, Litera, Maribor
2010 Nujni deleži ozimnice; zbirka kratkih zgodb, Goga, Novo mesto
2012 Jezero na robu mesta; (soavtorji: Babčić, Dim, Hudales, Lainšček), zbirka kratkih zgodb, Knjižnica Velenje
2012 Zahod jame; roman, Goga, Novo mesto
2015 Tekoči trak; roman, Litera Maribor
2016 Barbara in Krištof; roman, Goga, Novo mesto

2019 Mesto na vodi, Litera

2019 Maribor Paralaksa (več avtorjev), Beletrina

  

Dramatika:
1987 Ogledalce, Mentor, ZKOS Ljubljana
2005 Hiša, Mentor, JSKD Ljubljana
2009 Beseda te gleda, Litera, Maribor
2010 Ljubljana – Gospa Sveta, Integrali, Ljubljana
2011 Zakon III. branje (več avtorjev), Integrali, Ljubljana

navednice-modre_edited.png

Nekoč, davnega leta 1981, sem pomalical četrtinko črne štruce, srednje veliko glavo čebule in deset dek prekajenih svinjskih rebrc. Potem sem zaspal. Ko sem se zbudil, sem se zelo ustrašil. Vse naokoli je bilo kot v rudniku Brbotalniku. Črno črna tema. Takrat sem se spomnil, da sem v službi. Strah me je minil, prižgal sem svetilko, zataknjeno na plastični čeladi, in na masten papir od malice napisal pesem z naslovom Premog. Tako sem postal rudarski pesnik ...

V sodelovanju s Centrom za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija bo gostujoči pisatelj v dneh pisateljske rezidence ustvarjal v nekdanji topilnici idrijskega rudnika živega srebra, ki je spremenjena v muzej.

Gostujočega pisatelja bodo v prihodnjih treh tednih lahko spoznali tudi domači ljubitelji literature, saj bo Založba Bogataj v času rezidence pripravila več srečanj in dogodkov.

V prvi izjavi po prihodu v rezidenco je pisatelj poudaril, da je Idrija že dolgo v fokusu njegovega zanimanja, saj mu je kot nekdanjemu rudarju to okolje znano. Kljub temu pa se na številnih področjih ločuje od njemu znanega okolja premogovnika v Velenju, trk teh dveh svetov pa je lahko spodbuda za ustvarjalnost.

Lansko leto sta bili gostji pisateljske rezidence v Idriji Mateja Perpar in Natalija Šimunovič. Njuni literarni deli sta pripravljeni za tisk in bosta izšli še pred jesenjo.

Lansko leto sta bili gostji pisateljske rezidence v Idriji Mateja Perpar in Natalija Šimunovič. Njuni literarni deli sta pripravljeni za tisk in bosta izšli še pred jesenjo. Literarno delo, ki ga bo Peter Rezman ustvaril v času bivanja v rezidenci, bo izšlo prihodnje leto. S projektom pisateljske rezidence bodo organizatorji nadaljevali tudi v mesecu avgustu.

Peter Rezman je zadnjič obiskal Idrijo 27. januarja 2017, ko je v knjižnici predstavil romana Tekoči trak in Barbara in Krištof. Takrat se je z njim pogovarjal Dare Likar.