STUDIO

Peter Rezman od knapovskih romanov do Šank Rocka in Zablujene generacije

Objavljeno: sreda, 28. 7. 2021 ob 13:34 - zadnja posodobitev: 29. 7. 2021 ob 14:10 | Spletno uredništvo

Peter Rezman je v zadnjih tednih rodni Šoštanj zamenjal za Idrijo. Kot gost Pisateljske rezidence Idrija 2021 tri tedne tukaj živi, proučuje, išče navdih in piše novo literarno delo. Idrija mu ponuja vrsto zanimivih idej, ki se bodo znašle v novem knjižnem delu, ki bo predvidoma prihodnje leto izšlo pri Založbi Bogataj.

Peter Rezman kot gost Pisateljske rezidence Idrija 2021 tri tedne tukaj živi, proučuje, išče navdih in piše novo literarno delo. Idrija mu ponuja vrsto zanimivih idej, ki se bodo znašle v novem knjižnem delu.

peter-rezman-28-7-2021-9.jpg

Peter Rezman je letnik 1956. Z 19 leti se je zaposlil kot električar v Rudniku lignita Velenje in do leta 1981 je delal v jami. Ob delu je končal elektro-tehnično šolo in do leta 1990 vodil elektro-remontno delavnico eksplozijsko varne opreme pri rudniku.

Po letu 1986 se je aktivno vključil v »ekološko gibanje« v Šaleški dolini ter bil leta 1989 med ustanovnimi člani Zelenih Velenja. Vključil se je v politično stranko Zeleni Slovenije. Leta 1990 se je zaposli na Občini Velenje kot vodja oddelka in kasneje na Občini Šoštanj kot tajnik občine. Po hudi bolezni se je pred 25 leti upokojil. Ob opisani karieri v politiki in javnem življenju pa je bil vseskozi predvsem literarni ustvarjalec.

peter-rezman-28-7-2021-8.jpg
peter-rezman-28-7-2021-6.jpg

O svojih literarnih začetkih je že pred leti zapisal: »Nekoč, davnega leta 1981, sem pomalical četrtinko črne štruce, srednje veliko glavo čebule in deset dek prekajenih svinskih rebrc. Potem sem zaspal. Ko sem se zbudil, sem se zelo ustrašil. Vse naokoli je bilo kot v rudniku Brbotalniku. Črno črna tema. Takrat sem se spomnil, da sem v službi. Strah me je minil, prižgal sem svetilko, zataknjeno na plastični čeladi, in na masten papir od malice napisal pesem z naslovom Premog. Tako sem postal rudarski pesnik.«

V 40 letih ustvarjanja je podpisal 22 knjig. Za mnoga dela je prejel tudi nagrade. Dvakrat je bil nominiran za nagrado kresnik in sicer za romana Tekoči trak in Zahod jame. Leta 2009 je prejel nagrado fabula za najboljšo zbirko kratke proze, za roman Tekoči trak pa je bil nominiran za nagrado kritiško sito in s tem je bila knjiga uvrščena med pet najboljših slovenskih knjig leta 2016 po izboru Društva slovenskih literarnih kritikov.

V svoj obsežen ustvarjalni opus je vpisal tudi sodelovanje pri filmu. Leta 1988 je napisal scenarij za film Obisk, ki ga je režiral Tugo Štiglic. Objavil je tudi dve pesniški zbirki, med ljubitelji kakovostne rock glasbe pa postal znan predvsem kot avtor legendarne pesmi Metulj, ki so jo uglasbili člani zasedbe Šank Rock. Povezava med rockerji in Petrom Rezmanom kot pesnikom pa ni bila posebej zapletena, saj je bil bobnar skupine Šank Rock zaposlen v rudniški elektro delavnici, kjer je bil Rezman šef. Pesem mu je prinesla slavo in tudi kar zajeten kupček denarja, ki ga je dobil za avtorske pravice. Skladba je doživela več izvedb in priredb, med vsemi pa so najboljšo, po mnenju Rezmana, naredili idrijski čudežni fantje iz skupine Zablujena generacija. Na osnovi stare melodije so znali ujeti pravo atmosfero poezije in nastal je skoraj povsem nov komad. Sam je s to priredbo nadvse zadovoljen.

VIDEO POSNETEK

peter-rezman-28-7-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Peter Rezmangost Pisateljske rezidence Idrija 2021
00:00 / 15:57
navednice-modre_edited.png

Nekoč, davnega leta 1981, sem pomalical četrtinko črne štruce, srednje veliko glavo čebule in deset dek prekajenih svinskih rebrc. Potem sem zaspal. Ko sem se zbudil, sem se zelo ustrašil. Vse naokoli je bilo kot v rudniku Brbotalniku. Črno črna tema. Takrat sem se spomnil, da sem v službi. Strah me je minil, prižgal sem svetilko, zataknjeno na plastični čeladi, in na masten papir od malice napisal pesem z naslovom Premog. Tako sem postal rudarski pesnik.

Peter Rezman je doslej objavil pet knjig kratkih zgodb. Zadnja v nizu ima naslov Maribor paralaksa in je nastala v soavtorstvu z Jernejo Ferlež. Izšla je leta 2019 pri ugledni Založbi Beletrina v Ljubljani. Gre za zbirko desetih kratkih zgodb in ena od teh je neposredno povezana tudi z Idrijo.

Kot avtor romanov se je Peter Rezman podpisal pod pet knjižnih del. V zadnjem z naslovom Mesto na vodi slogovno posega v prihodnost. Vendar pa ta futurizem ne sloni na izmišljenih dogodkih ampak na stvarnih dejstvih iz Saleške doline. Po mnenju avtorja tudi zaradi te vpetosti pripovedi med realne dogodke iz domačih krajev nekateri aktivni lokalni odločevalci nad knjigo niso posebej navdušeni.

Med dramskimi teksti je bilo velike pozornosti deležno njegovo besedilo Ljubljana-Gospa Sveta, ki ga je napisal in je izšlo v knjigi ob 40-letnici Gledališča Glej v Ljubljani. Med liki v tej dramski pesnitvi pa sta tudi Tomaž Kosmač Kosmo in Ivan Volarič Feo, dva umetniška unikata iz zahodne Slovenije.

Kako se Peter Rezman počuti kot gostujoči pisatelj v Idriji in kakšno literarno delo te dni nastaja v njegovi rezidenci, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic, kjer se je s pisateljem Petrom Rezmanom pogovarjal urednik Damijan Bogataj.