Peter Debeljak v Sori ujel trofejnega sulca

Objavljeno: 24. januarja 2020 ob 12:16 / posodobljeno: 24. januarja 2020 ob 12:53

Peter Debeljak je v četrtek, 19. decembra, v Poljanski Sori, kjer poteka lov na sulca samo v zimskih mesecih od novembra do februarja, ujel trofejnega sulca. Debeljak je pridružen član Ribiške družine Visoko, ki upravlja s Poljansko Soro od jezu na Hotavljah do mostu na Logu.

Avtor: Damijan Bogataj

20191219_143811(0).jpg

Poljanska Sora nudi odlično življenjsko okolje številnim ribjim vrstam. Kralj med temi pa je sulec, ki sodi med salmonidne ribje vrste. Zraste tudi do metra in pol, prehranjuje pa se z manjšimi ribami. Sulca imenujejo tudi podonavski losos, saj je njegovo matično življenjsko okolje širše porečje Donave. Sulci v času drstenja pripotujejo po Donavi in Savi v manjše vodotoke in tako jih vsako leto opazijo tudi v Poljanski Sori.

Peter Debeljak že desetletja živi v Zakrižu, mladost pa je preživel ob reki Sori v Gorenji vasi. Prvič je prijel za ribiško palico kot mladinec pred vsaj štirimi desetletji. Življenje ob reki mu je dajalo obilo priložnosti za spoznavanje življenjskega okolja. Poljanska Sora sodi med z ribami najbogatejše slovenske vodotoke. Tam imajo življenjski prostor postrvi, lipani, mrene, podusti, kleni in nenazadnje tudi sulci, ki jih poznavalci opisujejo kot kralje naših vodotokov.

navednice-sive.jpg

Ko sem vrgel tretjič, sem začutil prijem. Takoj mi je bilo jasno, da je sulec zgrabil silikonsko 15 centimetrov veliko imitacijo ribe.

20191219_150749.jpg

V četrtek, 19. decembra, se je Peter Debeljak v spremstvu očeta Mihe že zarana odpravil na breg Poljanske Sore. Po celodnevnem metanju vabe brez pravega uspeha je že skoraj obupal. Zgodaj popoldne se je v tretje vrnil pod jez v Gorenjo Vas in vrgel vabo. »Ko sem vrgel tretjič, sem začutil prijem. Takoj mi je bilo jasno, da je sulec zgrabil silikonsko 15 centimetrov veliko imitacijo ribe.« Izvleči kapitalskega sulca iz reke pa ni prav preprosto, saj sodi med velike in zelo močne sladkovodne ribe. To pomeni, da mora ribič dobro obvladati vse tehnike od utrujanja do vlečenja ribe na suho. »Takoj sem videl, da je bila riba slabo pripeta na trnek in kaj lahko bi se zgodilo, da bi se snela in pobegnila, kot se je to zgodilo že ničkolikokrat.« Po desetih minutah je sulec omagal in Peter ga je potegnil na breg.

Pred tem ga je vrsto let hodil loviti na Krko, Kolpo, Savo, Ljubljanico, Savinjo in na koncu ga je ujel v domači reki Sori. Uplenjeni sulec je bil dolg 115,5 centimetra in težak 14,5 kilograma. Po oceni preparatorja je bil uplenjeni sulec zagotovo star 16 let ali več. Gospodar Ribiške družine Visoko, ki odlično pozna razmere v reki, je ob tem ulovu zatrdil, da v dolini ne pomnijo, kdaj bi kdo v tem revirju Poljanske Sore ujel tako velikega sulca. Ulov so preverili tudi ribiški čuvaji in ribiču Petru so takoj čestitali številni člani domače RD Visoko.

Uplenjeni sulec bo po obdelavi v preparatorski delavnici krasil Petrovo ribiško sobo v Zakrižu, kjer bo delal družbo trofejni 86 centimetrov dolgi soški postrvi, ki jo je Peter Debeljak uplenil pod mostom na Želinu leta 2012. Ob skorajšnjem občnem zboru pa bo trofejni sulec za en dan na ogled tudi v Gorenji Vasi.

navednice-sive.jpg

Takoj sem videl, da je bila riba slabo pripeta na trnek in kaj lahko bi se zgodilo, da bi se snela in pobegnila, kot se je to zgodilo že ničkolikokrat.