KULTURA

Perparjeva in Čušin v Konzorciju

Objavljeno: torek, 5. 10. 2021 ob 8:27 - zadnja posodobitev: 6. 10. 2021 ob 9:12 | Spletno uredništvo

Elitna knjigarna Konzorcij, ki je največja knjigarna v prestolnici, je v petek, 1. oktobra gostila tiskovno konferenco ob izidu dveh knjig Založbe Bogataj iz Idrije. Na ta dan so med bralce poslali mladinski roman Mateje Perpar z naslovom Nad obzorji ter leposlovno delo Evangelij po Čušinu, ki ga je napisal Gregor Čušin. Prvi odzivi po izidu novih knjig so zelo spodbudni.

konzorcij5-10-21-2.jpg

foto: Maša Budič

Mateja Perpar se v novem romanu Nad obzorji na nek način vrača v svoja dijaška leta, ki jih je kot dijakinja gimnazije preživela v Idriji. Lansko leto je bila tri tedne gostja pisateljske rezidence v Idriji in takrat je omenjeni roman tudi nastal. Kot je na predstavitvi v Ljubljani povedal urednik izdaje Damijan Bogataj, pisateljica že na začetku romana bralca postavi pred skoraj neverjetno dejstvo. Desetletja so se intelektualci iz Idrije izseljevali, v romanu pa družina glavnega junaka Roka v Ljubljani proda stanovanje in se preseli v Idrijo. Mama dobi službo v domu za upokojence, oče pa v velikem podjetju, kjer ga cenijo in spoštujejo. Rok pa se, kot pravi Ljubljančan, le počasi vključuje v življenje gimnazijcev, ki je tudi zanj nekaj novega in posebnega. Zagleda se v domačinko Manco in razvije se najstniška romanca s številnimi peripetijami. Pisateljica odlično obvlada dogajalni prostor, saj ji je Idrija znana in zato s tem nima težav. V nekaterih pogledih pa je vendarle tudi futuristka. Družino naseli v že obnovljeno Trnovcovo hišo v mestnem predelu Grapa, ki v romanu kasneje prevzame zelo pomembno mesto srečevanj in prelomnih dogodkov.

Avtorica široko razprede paleto literarnih likov, ki jih z veščo roko zverzirane pripovedovalke prepleta do predzadnjega poglavja. Po razburljivih ljubezenskih zapletih in poletni morski romanci na Braču se tudi glavna junaka Manca in Rok le zbližata in korak za korakom obnavljata staro zvezo. Namesto posladkanega konca pa pisateljica preseneti s povsem odprto zgodbo in s tem bralcu prepušča svoje pero.

Kot so na predstavitvi v Konzorciju poudarili predstavniki založbe, se je pisateljica v romanu odločila za obsežno uporabo narečnega govora, ki je zagotovo eden od prepoznavnih znakov Idrije. Da pa z razumevanjem pripovedi ne bi imeli težav tega narečja nevešči bralci, knjiga na dnu vsake strani prinaša tudi prevod v narečju zapisanih povedi v knjižno slovenščino.

konzorcij-5-10-21.jpg

Evangelij po Čušinu je bila najprej monodrama, z izdajo v Založbi Bogataj pa je postala tudi literarno delo. Gregor Čušin je v javnosti znan kot gledališki in filmski igralec ter kolumnist pri Domovini, Ognjišču, Družini in še drugih edicijah.

Kot je povedal na predstavitvi v Konzorciju, pri pisanju besedila za knjigo ni zvesto sledil literarni predlogi, ki jo uporablja kot osnovo pri izvedbah monodrame. Dramski nastop se loči od knjige, saj ima vsak od medijev svoje zakonitosti. Mnogo več svobode izvajalcu seveda omogoča dramski nastop, saj lahko med njim igralec opazuje odzive publike in tem tudi prilagaja samo pripoved. Ko pa avtor zgodbo zapiše v knjigo, jo prepusti bralcu brez možnosti za odvzemanje ali dodajanje. Zato je, po mnenju Gregorja Čušina, v tem primeru na mestu potreben tehtnejši premislek in skrbno tehtanje skoraj vsake besede.

Avtor je znan po svojih šaljivih pripovedih. Tudi v predstavi in knjigi Evangelij po Čušinu jih ne manjka. Po oceni rimskega študenta moralne teologije Gabriela Kavčiča pa bralec ne bi smel prezreti bistva vseh pripovedi. »Evangelij po Čušinu je dragoceno branje,« je zapisal recenzent, a ob tem dodal, da »je nujno potreben globlji uvid«. Knjiga, ki na prvo branje lahko izgleda tudi kot zbirka neokusnih šal na račun Kristusa in njegovih dvanajstih apostolov, naj bo priložnost za tehtnejši razmislek o življenju in delovanju Kristusa pred 2.000 leti. Avtor ga kot trinjasti apostol spremlja po najpomembnejših postojankah njegovega življenja, razlaga znane zgodbe in ga s prepletanjem z današnjimi načinom življenja in tehničnimi pomagali našega časa dela manj misterioznega in nedostopnega. Avtor to razlaga z jasno namero, da zgodbe Svetega pisma približa današnjemu človeku.

Na predstavitvi knjige v knjigarni Konzorcij se je novinarjem predstavil tudi ilustrator, ki je knjigo pomembno dopolnil. Luka Modic je po diplomi iz slikarstva v Benetkah diplomiral še na teološki fakulteti v Ljubljani in stopil v red kapucinov. V zadnjih letih se vrača k likovnemu izražanju, likovna oprema knjige Evangelij po Čušinu pa mu je, tudi po mnenju poznavalcev, izredno uspela.

Kot je na predstavitvi in novinarski konferenci v knjigarni Konzorcij v Ljubljani napovedal založnik Damijan Bogataj, bo založba v prihodnjih tednih obe knjigi na ločenih dogodkih predstavljala še v številnih krajih po Sloveniji.

nad obzorji3d-5-10-21.jpg
mateja perpar-5-10-21.jpg
navednice-modre_edited.png

Pisanje v Pisateljski rezidenci je bilo odlična izkušnja, ki bi jo takoj še ponovila.

MATEJA PERPAR

avtorica mladinskega romana Nad obzorji

evangelij3d-5-10-21.jpg
gregor-cusin-5-10-21.jpg
navednice-modre_edited.png

Pri pisanju te knjige sem tehtal skoraj vsako besedo.

Gregor Čušin

avtor knjige Evangelij po Čušinu

Evangelij po Čušinu je dragoceno branje, a je pri branju potreben globlji

uvid ...

Gabriel Kavčič

recenzent knjige

cusin-5-10-21.jpg