Partljičeva Karolina Žašler v Spodnji Idriji

Objavljeno: 5. 12. 2019 ob 14:13 / Posodobljeno: 5. 12. 2019 ob 14:28

Avtor: uredništvo

Kulturno društvo Jurko Gore je lanskega aprila na oder postavilo novo odrsko igro. Balada o Karolini Žašler je dramsko delo Toneta Partljiča, zgodba o ljubezni, hrepenenju in življenju. To soboto gostujejo v Spodnji Idriji.

jurko-gore-6-12-019.jpg

S Finžgarjevo Razvalino življenja in Prežihovimi Samorastniki, ki so ju odigrali v svojem imenitnem naravnem amfiteatru na prostem, so se v Kulturnem društvu Jurko Gore odmaknili od komedije in se k njej vrnili z Möderndorferjevo Na kmetih. Balada o Karolini Žašler vsebuje oboje: humor in neizprosno tragiko.

Naš vsakdan je ena sama komedija, zato smo želeli gledalcem predstaviti resnejše dramsko delo s ščepcem humorja. Balada o Karolini Žašler, ki jo je Tone Partljič prilagodil posebej za nas, je kot nalašč za to.

Marko Lapajne

režiser

Quotation-Marks.jpg
jurko-gore1.jpg

»Naš vsakdan je ena sama komedija, zato smo želeli gledalcem predstaviti resnejše dramsko delo s ščepcem humorja. Balada o Karolini Žašler, ki jo je Tone Partljič prilagodil posebej za nas, je kot nalašč za to,« je povedal režiser Marko Lapajne.

Jedro vsebine s tragično usodo Karoline Žašler se ne odmika od filmske zgodbe, delo pa je prirejeno za samo trinajst likov. Dogaja se v Palomi in na Sladkem vrhu, kjer je Partljič nekoč delal kot mlad učitelj. Karolina, katere zahtevno vlogo izvrstno odigra Ana Kavčič, najprej tragično izgubi sina, nato pa še zapitega moža Jožeta. S slednjo vlogo se je spopadel Ciril Petrič, najbolj izkušeni igralec v društvu. Medtem ko vdovo z nečednimi nameni obletavajo vaški moški, jo ima iskreno rad enooki harmonikar Slavek, odigra ga imenitni Gregor Kavčič, ki ravnokar začenja službo pomočnika izstreljevalca raket proti toči.

jurko-gore-5-12-019.jpg
jurko-gore-7-12-019.jpg

Karolina, ki dobi službo kot čistilka v baraki za sezonske delavce, od sebe odriva vse, od tehničnega direktorja Korla, do delavca Ibra iz Bosne. Slednjega je upodobil Timotej Mrak prepričljivo, kot bi bil rojen v Bihaću, ne na Gorah. Tehničnega direktorja Korla je uprizoril prekaljeno prepričljiv Stanko Eržen. Karolina se ne meni niti za govorice in zasmehovanje niti za jezo Korlove žene, nekoliko prismuknjene funkcionarke Olge, ki jo odigra vedno odlična Lidija Mrak. Naposled se nesrečno zaljubi v prišleka, poročenega žerjavista Radoša, ki ga igra Urban Petrič, in se zapije.

Pijana podleže vsem moškim, le resno zaljubljenemu Slaveku ne. Ko ji ta skuša pomagati, Karolina na izstrelišču raket stori samomor. Slavek pa kljub nasprotovanju župnika, ki ga odigra Andraž Rupnik, na njenem grobu igra in poje pesem, ki ji jo je napisal. Z njo iz dotlej večkrat nasmejanih gledalcev izvabi solze.

Predstavo so igralci iz Kulturnega društva Jurko Gore prvič predstavili pred domačim občinstvom v Gorah lanskega aprila. To soboto vsi ljubitelji kakovostne gledališke igre vabljeni v spodnjeidrijsko kulturno dvorano ob 19. uri!

jurko-gore-8-12-019.jpg