Park z obeležjem v spomin na osamosvojitev

Objavljeno: 2. 6. 2020 ob 7:35 - Avtor: Franci Ferjančič

V času epidemije so s svojimi aktivnostmi pri medsosedski pomoči in pri zbiranju prostovoljcev za pomoč Civilni zaščiti v občinah Idrija in Cerkno po svojih močeh prispevali tudi veterani vojne za Slovenijo.

veterani-2-6-2020.jpg

Vodstvi ZVVS in združenja Sever sta uspeli s pobudo, da se vojnim veteranom, ki prejemajo veteranski dodatek kot edini vir, dodeli tudi enkratna solidarnostna pomoč za ranljive skupine v znesku 150 evrov. S tem bodo vsaj nekoliko pomagali soborcem, ki živijo v težkih socialnih razmerah. Zaključil se je literarni natečaj »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«. Žal še ni bilo razglasitve rezultatov, zbornik prispevkov pa je že natisnjen. 
Najbolj pa napredujejo aktivnosti glede spominskega parka. Veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno so že lani županu in širši javnosti Občine Idrija predlagali, da se v celoti realizira zamisel o spominskem parku osamosvojitve Slovenije pred Osnovno šolo Idrija. Tam so ob 20-letnici osamosvojitve leta 2011 skupaj z občino postavili spominsko obeležje dogodkom iz osamosvojitvene vojne. Želja je tudi, da se park, kot sestavni del turističnega produkta Idrije, ponudi turistom in drugim obiskovalcem Idrije. V tem parku so ob osamosvojitvi leta 1991 dvignili prvo slovensko zastavo v Idriji, ob 20-letnici pa so park nadgradili s spominskim obeležjem. Sedaj ga želijo še dokončno urediti in dokončati. Park bo z novim dostopom, dvignjenim obeležjem, urejeno hortikulturo, obnovljenim drogom in novo klopjo ob obstoječi lipi v ponos mestu in spomin na osamosvojitveno vojno. Služil bo tudi osnovnošolcem, saj se nahaja v neposredni bližini osnovne šole. Nosilec projekta je podpredsednik OZ VVS Idrija Cerkno Marjan Rupnik, nosilec investicije pa bo Občina Idrija, seveda pa računajo tudi na pomoč drugih. Ob postavitvi obeležja je na pomoč priskočilo podjetje Kolektor Idrija, k sodelovanju pa so tudi tokrat povabili Veteransko policijsko društvo Sever, saj so skupaj sodelovali že pri postavitvi leta 1991. Projekt se bo realiziral po fazah, letos in v prihodnjih letih, v obsegu, kot ga bo dovoljeval proračun. Letos se bodo izdelali projekti, obnovili bodo drog za zastavo in ga postavili na novo lokacijo. Hortikulturno bodo uredil drevesa in drugo rastlinje v parku. Dela v parku so se že začela, vendar so trenutno začasno zaustavljena zaradi epidemije. Z deli bodo nadaljevali takoj, ko bodo razmere to dopuščale. So pa že demontirali drog za zastavo, ki je na mehanski obnovi, barvno ga bodo uredili in izdelali še nov temelj za drog ter ga postavili. Upajo, da jim bo vse to uspelo dokončati do dneva državnosti in iščejo način, kako organizirati dvig zastave na ta dan.