Panjske končnice v Šturmajcah

Objavljeno: 25. 6. 2020 ob 20:18 | Damijan Bogataj

V projekt Medeni krog so se vključili tudi člani slikarskega krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Društvu upokojencev Idrija. Za čebelnjak so poslikali 25 panjskih končnic.

cebele---24-6-020.jpg

V projektu Medeni krog se povezujejo Iztok Jereb, Turistično kulturno društvo Kanomlja, Društvo upokojencev Idrija - UTŽO in Varstveno delovni center Vrhnika – Idrija. Domačini ugotavljajo, da je v Gorenji Kanomlji več posameznih točk kulturne in naravne dediščine, ki jih bodo povezali v celovit turistični produkt.

Obiskovalci se bodo lahko odpravili na krožno pot, na kateri si bodo najprej ogledali zbirko mineralov in fosilov Janeza Klemenčiča, pot nadaljevali do Kanomeljskih klavž in od tam naprej do domačije Šturmajce. V zadnjem delu jih bo pot vodila do kovačije Pr' Jevaniš in do kašče na kmetiji Zaklavže. Ob vrnitvi nazaj pa si bodo na koncu poti pri domačiji Janeza Klemenčiča ogledali še čebelnjak in vrt medovitih rastlin. Pot bo dolga 6 kilometrov.

V torek, 23. junija, so javnosti prvič pokazali panjske končnice, ki so jih posebej za ta projekt naslikali prizadevni člani slikarskega krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Društvu upokojencev Idrija. Za čebelnjak, ki ga bodo postavili jeseni, so pod mentorskim vodstvom slikarja Simona Hudolina poslikali 25 panjskih končnic. Upodobili so različne motive, rdeča nit vseh pa so kmečka opravila.

cebele3-24-6-20.jpg