ČAS IN LJUDJE

Ovita drevesa opominjajo mimoidoče

Objavljeno: ponedeljek, 18. 10. 2021 ob 9:55 | Avtorica besedila: Dorica Gnjezda

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk. Po Sloveniji v tem času potekajo številne aktivnosti, s katerimi organizatorji opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja te bolezni, kot tudi na to, da je zdravje naše največje bogastvo. V Idriji smo se letos že petič pridružile tej vseslovenski akciji.

roznati-oktober-18-10-2021-3.jpg

Prostovoljke iz skupine 1. oktober so se vključile tudi v vseslovensko akcijo, v kateri bodo prostovoljke izdelale 70 odej za invalide, ki so zaradi nepokretnosti priklenjeni na invalidske vozičke. V Idriji bodo izdelali štiri odeje. Za kar nekaj teh odej pa so volno podarili dobri ljudje, saj so v projektu prepoznali vrednost.

V dogajanje ob letošnjem prvem oktobru se je vključil tudi Center za krepitev zdravja pri idrijskem zdravstvenem domu. Pred poslopjem doma so postavili stojnico in na njej nagovarjali mimoidoče o pomenu samopregledovanja in sodelovanja v projektu Dora.

»Ne verjamem, da je smisel življenja biti ’srečen’. Mislim, da je smisel življenja biti koristen, odgovoren, sočuten. Predvsem pa je smisel življenja biti nekomu pomemben: biti drugemu v oporo, zavzemati se za nekaj, poskrbeti, da je svet zaradi tvojega življenja boljši,« je zapisal Leo C. Rosten. Njegovi misli lahko vsekakor pritrdimo.

V petek, 1. oktobra, smo žene z izkušnjo zdravljenja te zahrbtne bolezni spet s pleteninami ovijale drevesa in s tem izkazovale spoštovanje do narave in dreves, kot simbola moči, ki je prisotna v vseh nas in jo je treba v vmesnem življenjskem obdobju (diagnoza, zdravljenje in po bolezni) priklicati oziroma na novo zgraditi. To pa ni vedno lahko.

Letos se je v akcijo vključilo sedem žena, vse z izkušnjo te hude bolezni. Zaradi epidemije smo pletenine izdelovale doma, na dan ovijanja dreves pa smo se združile in povezale v enotno skupino. S pleteninami smo ovile drevesa pred staro osnovno šolo, banko, pri Gabronu in pred zdravstvenim domom. Dolgi pleteni šali bodo varovali drevesa in opozarjali mimoidoče na pomen zdravega načina življenja ter pomen zgodnjega odkrivanja raka še vse do konca meseca oktobra. Kasneje bodo prostovoljke te pletenine podarile domu starejših, kjer bodo grele stanovalce v hladnih zimskih mesecih.

navednice-modre_edited.png

Ne verjamem, da je smisel življenja biti ’srečen’. Mislim, da je smisel življenja biti koristen, odgovoren, sočuten. Predvsem pa je smisel življenja biti nekomu pomemben: biti drugemu v oporo, zavzemati se za nekaj, poskrbeti, da je svet zaradi tvojega življenja boljši.

LEO C. ROSTEN