|

Otvoritev Bike parka Idrija bo jeseni

Objavljeno: 2. 7. 2020 ob 7:06 | Spletno uredništvo

Po dolgoletnih sanjah in večmesečnih delih je Društvo ZAKONcTEDNA, ki združuje gorske kolesarje in navdušence nad raznovrstnimi športi v naravi, na območju Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo uredilo kolesarski park. Zaradi ponovnega zaostrovanja ukrepov preprečevanja širjenja Covid-19 so uradno otvoritev, ki je bila predvidena za to soboto, 4. julija, prestavili na september. Točen datum še sledi, kljub temu pa bo park, dokler bodo razmere to še dopuščale, odprt za javnost.

miha-tratnik-bajc-23-6-2020-5.jpg

Da bi za svoje člane ustvarili kakovostno in varno okolje za izvajanje aktivnosti na prostem, predvsem gorsko kolesarjenje, obenem pa izkoristili izjemen potencial idrijskih terenov, so člani Društva ZAKONcTEDNA na območju Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo uredili kolesarski park za skoke, urjenje gorsko kolesarskih veščin in preživljanje prostega časa v naravi. Območje, ki je bilo doslej neizkoriščeno, jim je lastnica, družba Kolektor Koling, odstopila na uporabo za začasno ureditev v funkcionalen in za občane uporaben prostor. 
Prostovoljni člani so park urejali z mislijo na vse občanke in občane Idrije ter ostale obiskovalce, ki radi preživljajo čas na kolesu. Kolesarske linije so prilagodili za kolesarje z različnim predznanjem. Primerne so tako za začetnike in otroke kot naprednejše in izkušene kolesarje, ki si želijo več kolesarskih užitkov in adrenalina. 

Da bi za svoje člane ustvarili kakovostno in varno okolje za izvajanje aktivnosti na prostem obenem pa izkoristili izjemen potencial idrijskih terenov, so na območju Faletovš uredili kolesarski park za skoke, urjenje gorsko kolesarskih veščin in preživljanje prostega časa v naravi.

miha-tratnik-bajc-23-6-2020-6.jpg

Pol leta in več kot 40 prostovoljcev je bilo potrebnih za celotno ureditev, ki je potekala v obdobju od sredine januarja do konca junija 2020. Ob pomoči podjetja Kaskader so dela kljub epidemiološki situaciji potekala hitro. Ureditev je obsegala odstranitev grmovja in skal, zemeljska dela z uporabo lažje gradbene mehanizacije in motornih žag ter ročna dela. Objekte in skoke na linijah so zgradili iz naravnih materialov, ki jih je ponujalo samo zemljišče. Poleg vzdrževanja parka nameravajo člani Društva ZAKONcTEDNA v prihodnje urediti še ruševine nekdanje kmetije v funkcionalen prostor za druženje in oddih ter shranjevanje orodja za vzdrževanje parka. 

Kljub temu, da Bike park Idrija, kakor so ga v Društvu ZAKONcTEDNA poimenovali, še čaka na uradno otvoritev, bodo kolesarski navdušenci od 4. julija 2020 dalje že lahko preizkusili sveže urejene proge. Vožnja je na lastno odgovornost, zaradi varnosti v primeru nezgode pa morajo uporabniki (kolesarji) biti člani Društva ZAKONcTEDNA in poravnati letno članarino v višini 15 evrov ali dnevno v višini 2 evra. Zainteresirani za včlanitev oziroma vstop v park pišite na zakonctednovci@gmail.com. Vsa zbrana sredstva od članarin bo Društvo ZAKONcTEDNA namenilo za vzdrževanje infrastrukture ter organizacijo športnih dogodkov za občanke, občane in druge obiskovalce. 

Društvo ZAKONcTEDNA vse obiskovalce naproša, naj upoštevajo varnostna navodila v parku in spremljajo obvestila, povezana z epidemiološkimi ukrepi. Do Faletovš naj se odpravljajo s kolesom ali peš, avtomobile pa naj parkirajo pri idrijskem stadionu ali trgovskih centrih Tuš in Mercator. 
Podrobneje o graditvi bike parka pa v pogovoru Erika Logarja z Miho Tratnikom Bajcem v studiu Idrijskih novic.

miha-tratnik-bajc-23-6-2020-2.jpg