Otroci naj se gibajo v naravi!

Objavljeno: ponedeljek, 7. 12. 2020 ob 14:43 | Avtorica besedila: Ana Lapajne

Preteklo taborniško leto smo v Rodu kranjskega jegliča Sp. Idrija kljub številnim oviram uspešno zaključili s poletnimi delavnicami za najmlajše in bivakiranjem za starejše člane. Z novim šolskim letom pa se je začelo tudi novo taborniško leto, ki nam je ponudilo nove izzive.

Prva akcija, ki smo jo organizirali v septembru, je bil predstavitveni tabor. Zaradi omejitev je dogodek moral potekati malo drugače, kot smo navajeni, vendar smo bili z udeležbo in izvedbo vseeno zadovoljni. V začetku oktobra je sledil vikend za vodnike, na katerem smo vodniki obnavljali in pridobivali znanje, se družili in pripravljali načrte za novo leto. Preko igre vlog smo ponovili znanje prve pomoči, na praktični delavnici komunikacije pa smo izboljšali svoje komunikacijske veščine in pridobivali znanje o reševanju konfliktov. Podučili smo se tudi o pomenu vrednotenja in pisanja poročil ter obnovili znanje orientacije. Na eni izmed delavnic nam je načelnik družine popotnikov in popotnic predstavil svoj zaključni projekt z Wood Badge tečaja, ki se ga je udeležil letos avgusta. Wood Badge tečaj je mednarodno priznano izobraževanje za vodje, ki ga organizira Zveza tabornikov Slovenije. Vsak udeleženec si mora na koncu tečaja izbrati svoj projekt in naš načelnik PP se je odločil, da bi rad izboljšal delo s popotniki in popotnicami v našem rodu (člani od 16. do 21. leta). Njegov projekt med drugim vključuje vpeljavo Programa popotnikov in popotnic, ki ga je pripravila ZTS. Program je prilagojen posamezniku, njegov namen pa je pomagati mladim, da postanejo angažirane, avtonomne, odgovorne in solidarne odrasle osebe. Pri tem imajo PP-ji podporo starejših tabornikov.

Zaradi poslabšanja razmer smo morali kmalu po vikendu vodnikov prekiniti s petkovimi srečanji. Za redno izvajanje sestankov preko spleta se nismo odločili, saj nismo želeli še dodatno obremenjevati staršev in otrok še bolj prikovati pred elektronske naprave. Naša želja je, da se otroci gibajo v naravi. K temu smo jih poskušali spodbuditi z našim jesenskim izzivom.

Zaradi poslabšanja razmer smo morali kmalu po vikendu vodnikov prekiniti s petkovimi srečanji. Za redno izvajanje sestankov preko spleta se nismo odločili, saj nismo želeli še dodatno obremenjevati staršev in otrok še bolj prikovati pred elektronske naprave. Naša želja je, da se otroci gibajo v naravi. K temu smo jih poskušali spodbuditi z našim jesenskim izzivom. Izbrali smo deset vrhov na Idrijskem in Cerkljanskem, naloga otrok pa je, da zberejo čim več planinskih žigov z izbranih vrhov. K gibanju pa ne želimo spodbuditi samo naših članov, ampak celotne družine.

Kljub temu, da srečanj s člani trenutno ni, pa vodniki v tem času ne počivamo. Tudi mi opravljamo jesenski izziv in se še vedno vsak petek srečamo prek spleta – če ne za to, da se kaj pomembnega dogovorimo, pa vsaj zato, da se družimo. V tem času nam je uspelo izpeljati tudi pomembno investicijo v opremo, ki smo jo načrtovali že dalj časa. Od oktobra dalje smo ponosni lastniki 50 novih ležišč s prevlekami, ki bodo na taborjenju in zimovanju nadomestila stara ležišča.

Vodstvo v naslednjih mesecih čaka še veliko dela. Načrtovali bomo nove taborniške izzive na daljavo, nove naložbe v opremo in se pripravljali na srečanja v živo, v primeru da se situacija izboljša. Veselimo se dneva, ko se bomo lahko zopet družili ob taborniškem ognju. Do takrat pa lep taborniški pozdrav!