Otroci na obisku pri pisateljici

Objavljeno: 7. 8. 2020 ob 12:54 - posodobljeno: 10. 8. 2020 ob 13:21 | Spletno uredništvo

Otroci iz oddelka vrtca v Arkovi ulici so danes dopoldne obiskali muzejsko rudarsko hišo, ki se je to poletje spremenila v pisateljsko rezidenco. Tam jih je pozdravila Natalija Šimunovič, ki to poletje v Idriji piše novo knjigo.

natalija simunovic-7-8-20-3.jpg

Natalija Šimunovič pa ni samo izvrstna pisateljica ampak tudi priznana učiteljica v glasbeni šoli ter odlična pripovedovalka zgodb. Malim obiskovalcem je pripravila posebno presenečenje. Ob pomoči slik iz kamišibaja je predstavila zgodbo o Jesenčku, ki je glavni junak njene avtorske zgodbe za otroke. Ob podobah, ki jih je posebej za ta projekt narisala slikarka Katerina Kalc iz Trsta, je pisateljica poslušalce popeljala v svet zvončkov, snežink in botre zime. Prišla sta tudi medved in nabrita lisica. Ko pa je mali Sebastjan Jesenčka uporabil kot knjižno kazalo, je ta postal silno učen. Bral in bral je knjige in se navduševal nad svetovi, ki so skriti v njih.

Natalija Šimunovič je pripoved obogatila tudi s svojo violino iz katere pa ni izvabila le neverjetnih šumov in zvokov, ampak je z njeno pomočjo na obisk za nekaj taktov pripeljala celo Vivaldija z njegovo Zimo.

Vzgojiteljice, ki so spremljale dobra dva ducata otrok iz vrtca na obisk k pisateljici, so bile s programom zelo zadovoljne. Mali otroci pa veseli, da so v toplem dopoldnevu spoznali junake iz pripovedi Natalije Šimunovič. To zgodbo bo Založba Bogataj še letos natisnila tudi v knjigi in tako bo pripoved o Jesenčku dobila še nove občudovalce.

Pisateljsko rezidenco, ki je del projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II) bo Založba Bogataj sklenila v sredo, 19. avgusta.

Kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe.

natalija simunovic-7-8-20-6.jpg