Ostani doma – klekljaj!

Objavljeno: četrtek, 2. 4. 2020 ob 13:22 - Avtor: Damijan Bogataj

Biti doma in klekljati je bilo stoletja v Idriji nekaj povsem vsakdanjega. V času epidemije koronavirusa pa slogan »Ostani doma – klekljaj« spremlja akcijo Zavoda za turizem Idrija. Z akcijo, katere pobudnik je Dado Andder, želijo spodbuditi ustvarjalnost čipkaric in povezovanje vseh, ki cenijo in spoštujejo ročno klekljano idrijsko čipko.

klekljanje-2-4-2020-1.jpg

»Vabilo vam pošiljamo iz Idrije, kjer domuje klekljana dediščina. Izrazimo občutenja lepih in težkih trenutkov življenja skozi čipko. Od časa razglasitve pandemije zaradi koronavirusa se je pozornost obrnila v dnevno spremljanje razširjenosti virusa, sprememb odlokov in zakonov ter prepovedi, kar nas vse utesnjuje. Mnogi pogrešamo kulturne vsebine, neposredni stiki v času pandemije lahko ogrozijo naše zdravje. Ljudje pa smo družabna bitja, potrebujemo povezave, potrebujemo kulturo. Želimo pokazati, da navkljub vsemu lahko storimo korak naprej. V smer povezovanja, komunikacije in kulture,« so zapisali v povabilu na zavodu za turizem v Idriji.

Izdelek - čipko ali papirc s svojimi podatki pošljite kot:

klekljanje-2-4-2020-2.JPG

»Izrazimo občutenja lepih in težkih trenutkov življenja skozi čipko,« pravijo organizatorji v vabilu in dodajajo, da bodo izdelke zbirali do 25. maja.

V času izrednih razmer vabijo vse klekljarice in klekljarje, risarke in risarje vzorcev za klekljanje, kot tudi ustvarjalce grafičnih upodobitev čipk, da ustvarijo izdelke na temo »K(o)rona čipka« ter s tem izrazijo svoja občutja v času izolacije in drugačnih razmer. Velikost, barvo in tehniko klekljanja čipke prepuščajo izbiri ustvarjalcev. Vzorce za klekljanje lahko na novo narišejo, uporabijo že znane papirce ali pa jih prilagodijo.
Ob tem na zavodu poudarjajo, da je namen pobude tudi pošiljanje pozitivnih signalov v vsa okolja, kjer domuje čipka. Čipka je v preteklosti že »reševala« družinske skupnosti, danes ima preplet niti spet priložnost za povezovanje skupnosti.
Ustvarjalce idrijskih čipk bodo na zavodu preko interneta virtualno povezali v eno skupnost. Izdelke bodo v času pandemije sproti objavljali na spletu in internetni strani, v dneh poletnega Festivala idrijske čipke pa jih bodo predstavili na razstavi.