ČAS IN LJUDJE

Osebnost Primorske je župnik Primož Krečič

Objavljeno: petek, 14. januarja 2022 ob 11:27 | Spletno uredništvo

Včeraj zvečer so v neposrednem prenosu na valovih Radia Koper in njihovi Facebook strani sklenili letošnji izbor osebnosti, ki je na Primorskem v minulem letu pustila najvidnejši pečat. Po mnenju glasovalcev je to koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici na osrednjem mestnem trgu.

Primož Krečič je verjel, da je uspeh mogoč, čeprav je bila naloga logistično in finančno gigantska. Pot do novih koprskih orgel je bila dejansko dolga in za to, da so prispeli do cilja, so moči združili številni ljudje dobre volje. »Prav Primož Krečič je kot izjemna in karizmatična osebnost s svojo vizijo, povezovalnostjo, vztrajnostjo in s svojo neutrudno ekipo uresničil sanje vseh, ki so si želeli in prizadevali za pridobitev edinstvenega instrumenta, orgel, nekoč nameščenih v züriški dvorani Tonhalle, danes veličastno zvenečih v stolni cerkvi v Kopru,« so organizatorji izbora zapisali v utemeljitvi.Imenovanje za osebnost Primorske 2021 je za stolnega župnika še eden v nizu čudežev, ki spremljajo zgodbo o novih koprskih orglah, je Primož Krečič dejal v intervjuju, ki je danes objavljen v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku.

primoz-krecic-14-1-2022.jpg

foto: Tomaž Primožic / FPA

navednice-modre_edited.png

Primož Krečič je kot izjemna in karizmatična osebnost s svojo vizijo, povezovalnostjo, vztrajnostjo in s svojo neutrudno ekipo uresničil sanje vseh, ki so si želeli in prizadevali za pridobitev edinstvenega instrumenta, orgel, nekoč nameščenih v züriški dvorani Tonhalle, danes veličastno zvenečih v stolni cerkvi v Kopru.

Prenos razglasitve, na kateri so zmagovalcu podelili zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, je bilo mogoče spremljati v živo ob radijskih sprejemnikih na Radiu Koper in Radiu Trst A ali ob zaslonih na spletu in Facebook straneh vseh sodelujočih medijev, tudi Primorskega dnevnika.

Kandidati za osebnost Primorske za leto 2021 so bili ob Primožu Krečiču še Mojca Milone, Mario Fafangel, Cvetka Kernel, Alexander Gadjiev, Lara Komar, Matteo Parenzan, Andreja Gulič in Matej Maver, Gorazd Bajc in Borut Klabjan ter Igor Miljavec. Slednji je že vrsto let tesno vpet v prizadevanja, da bi tudi slepi in slabovidni postali enakopravni na vseh področjih javnega življenja tudi na Idrijskem in Cerkljanskem.