|

Orientacijski tek je primeren za vsakogar

Objavljeno: 5. 6. 2020 ob 15:04 - Avtor: spletno uredništvo

Erik Logar je v današnji športni oddaji v studiu Idrijskih novic gostil Gregorja Hvalo, orientacista in predsednika Orientacijskega kluba Azimut – kluba, ki je v tem športu med najuspešnejšimi v državi.

gregor-hvala-5-6-2020-5.jpg

Orientacijski tek je ena izmed panog orientacije, v katero spadajo še precizna orientacija, orientacija z gorskimi kolesi in smučarska orientacija. Orientacijski tek je vzdržljivostni šport, ki se odvija v naravi, gozdovih, v mestnih središčih in parkih, z njim pa se lahko ukvarja vsakdo. Cilj orientacijskega teka je, da čimprej opravimo s progo, ki je vrisana na karti, v naravi pa so s posebno oranžno-belo prizmo označene le kontrolne točke. Tekmovalec s pomočjo karte in kompasa sam izbira pot med točkami, kjer s pomočjo čipa zabeleži svoj obisk. 
Predsednik kluba je v tem športu tudi sam zelo uspešen, tako na državnem kot na mednarodnem nivoju. Poleg njega pa se s posebnimi uspehi v klubu lahko pohvalijo še Emil Kacin, Mark Bogataj, Simon Stanonik, Peter Tušar ter Nuša Jeram.
V letu 2019 je klub prejel priznanje Orientacijske zveze Slovenije za izvedbo prvenstva južne in jugovzhodne Evrope, kar jim predstavlja priznanje za dosedanje delo, je pa tudi obveza za dobro delo v prihodnje. Cilji kluba so predvsem v popularizaciji orientacije, delu z mladimi, želijo pa organizirati tudi čimveč tekmovanj na državnem in mednarodnem nivoju, kot je na primer že tradicionalna tekma Cerkno Cup, ki pa je za klub tudi zelo velik organizacijski zalogaj.
Več in podrobneje pa v videoposnetku oddaje.

gregor-hvala-5-6-2020-2.jpg