Odpovedane vse svete maše in obredi

Objavljeno: petek, 13. 3. 2020 ob 14:48

Matej Kobal, župnik v Cerknem in dekan idrijsko-cerkljanske dekanije, je sporočil, da z današnjim dnem tudi na območju njegove dekanije stopajo v veljavo ukrepi, ki jih je za zaustavitev epidemije sprejela Slovenska škofovska konferenca in se navezujejo na delovanje župnijskih skupnosti.

Avtor: spletno uredništvo

matej-kobal---13-3-020.jpg

Do nadaljnjega so odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti in drugi dogodki ter vsa srečanja, ki so bila napovedana v sklopu delovanja lokalnih župnij. Duhovniki bodo darovali svete maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov. Župnijske pisarne so povsod od danes naprej zaprte. Vse uradne zadeve lahko člani skupnosti urejajo preko telefonov ali elektronske pošte.

»Z dekanijskim romanjem bomo počakali in če bo potrebno, ga bomo tudi prestavili na kasnejši čas. Tvegali pa zagotovo ne bomo!« je še zapisal dekan Matej Kobal. Na vse vernike je apeliral, naj z razumevanjem sprejmejo tudi morebitne spremembe obhajanja velikonočnih praznikov. V kolikor zaradi karantene v Italiji običajni pomočnik Gabriel Kavčič, ki študira v Rimu, ne bo mogel priti in ne bo mogoče najti druge pomoči, ne bodo mogli zagotoviti obredov na vseh predvidenih krajih. Izbori članov Župnijskih pastoralnih svetov in Župnijskih gospodarskih svetov so odloženi na čas po zaključku epidemije. Starši veroučencev naj v času, ko ni verouka, sami skrbijo za veroučno vzgojo, birmanci pa bodo gradivo prejeli po elektronski pošti.

Dekan Matej Kobal svetuje vsem, da spremljajo svete maše preko televizije ali interneta.

Župnija Koseze prenaša sveto mašo vsak delovnik ob 7. uri in ob 18:30, ob nedeljah pa ob 8. in ob 10. uri.

TV Exodus po televiziji in preko spleta prenaša sveto mašo ob 6. uri, 12. uri. in ob polnoči.

Prenos preko spleta zagotavljajo tudi kapucini in romarsko središče Brezje.