Odločitev o prvakih bo padla v Idriji

Objavljeno: 12. 10. 2020 ob 8:19 - posodobljeno: 14. 10. 2020 ob 15:36 | Avtor besedila: Erik Logar

Poreč je bil minuli konec tedna prizorišče tretjega, predzadnjega relija letošnjega državnega prvenstva Slovenije. Z zmagami na vseh hitrostnih preizkušnjah sta Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 R5) osvojila še tretjo zmago letos, že drugo zapored, Darko Peljhan in Matej Čar (mitsubishi lancer evo 9) pa sta drugo mesto izgubila na zadnji hitrostni preizkušnji.

rok-turk-12-10-2020.jpg

Turk in Kacinova sta povedla že na začetku relija in vodstvo iz preizkušnje v preizkušnjo le povečevala, medtem ko se je za njima bil boj za drugo mesto. Peljhan in Čar sta bila pred zadnjo preizkušnjo še na drugem mestu, a z le 13-sekundo prednostjo pred četrtouvrščeno posadko. Prav na zadnji preizkušnji jima je spustila guma, posledično sta izgubila 25 sekund v primerjavi z zasledovalcema in tako nazadovala na skupno četrto mesto, v prvenstvu Slovenije pa sta bila tretja. Peljhanovo smolo sta izkoristila Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5) ter tako še ohranila nekaj upanja, da Turku na zadnjem reliju, ki bo 25. oktobra potekal v Idriji, prekrižata načrte in mu speljeta četrti zaporedni naslov državnega prvaka. A prednost Turka je 24 točk in za ubranitev naslova potrebuje le še šest točk, zmagovalec jih prejme 30. S tem bi Turk postal prvi relist v samostojni Sloveniji, ki bi naslov najboljšega v državi osvojil štirikrat zapored.

»Morda bo kdo ob pogledu na rezultate pomislil, da je bilo enostavno. A ceste v okolici Poreča skrivajo mnoge pasti in še kako je potrebno biti pazljiv. Vesel sem, da sva z Blanko uspela ne le zaključiti brez težav ampak tudi prikazati kakovostne vožnje,« je po prihodu na ciljno rampo zaključil Turk.

Turk in Kacinova sta povedla že na začetku relija in vodstvo iz preizkušnje v preizkušnjo le povečevala, medtem ko se je za njima bil boj za drugo mesto. Peljhan in Čar sta bila pred zadnjo preizkušnjo še na drugem mestu, a z le 13-sekundo prednostjo pred četrtouvrščeno posadko. Prav na zadnji preizkušnji pa jima je spustila guma.

rok-turk-12-10-2020-4.jpg
navednice-modre_edited.png

Morda bo kdo ob pogledu na rezultate pomislil, da je bilo enostavno. A ceste v okolici Poreča skrivajo mnoge pasti in še kako je potrebno biti pazljiv. 

ROK TURK

V konkurenci divizije 2 je dirko najbolje začel Portorožan Marko Grossi, a na tretji preizkušnji zapeljal s ceste in odstopil. Pred zadnjo preizkušnjo je vodila posadka Simon Rončel – Viljem Čibej, ki pa je na zadnji preizkušnji odstopila in zmagala sta Blaž Podlesnik in Gašper Iljaž (ford fiesta rally 4), česar je bila zagotovo zelo vesela tudi Turkova sovoznica Blanka Kacin, Podlesnik je namreč njen partner, in doma so imeli tako dvojni razlog za veselje. Prvič sta z vozilom ford fiesta rally 4 nastopila tudi Jan Oblak in David Vončina, ki sta nastop izkoristila predvsem za spoznavanje vozila, zelo hiter reli pa zaključila nad pričakovanji, z drugim mestom v diviziji 2, skupno sta bila deveta. Le mesto za njima sta se uvrstila Martin in Miran Mlinar (peugeot 208 R2), zaostala sta dobrih 11 sekund, dodatnih 14 sekund počasnejša pa sta bila Simon Mlinar in Erik Bizjak (peugeot 208 R2), ki sta sicer že na uvodni preizkušnji zadela zid ob cesti, pri tem pa imela tudi nekaj sreče, da ni bilo poškodb na vozilu in sta lahko nadaljevala z dirko. S tem sta tudi prevzela vodstvo v skupni razvrstitvi divizije 2, pred domačim relijem imata 4 točke prednosti pred Grosijem in Kavčičem ter dodatnih pet pred Martinom in Miranom Mlinarjem. Vsekakor to napoveduje oster boj za naslov prvaka.

rally-porec-14-10-2020-1.jpg

foto: Uroš Modlic

rally-porec-14-10-2020-3.jpg

foto: Uroš Modlic

Kdo bodo prvaki sezone 2020, bo znano v nedeljo, 25. oktobra, kmalu bo 16. uri, ko se bo zaključil 14. Rally Idrija.

Še točko več zaostanka pa imata Jure Jereb in Boštjan Vidmar (vw polo), ki sta reli v Poreču končala na petem mestu divizije 1, pri čemer sta nekaj sekund izgubila na preizkušnjah, ki so se vozile krožno in sta ujela nekaj počasnejših tekmecev.

Na reliju v Poreču je sicer nastopilo skupaj 64 posadk, do cilja pa jih je uspelo pripeljati 45. Kdo bodo prvaki sezone 2020, bo znano v nedeljo, 25. oktobra, kmalu bo 16. uri, ko se bo zaključil 14. Rally Idrija.

Enako pa velja tudi za divizijo 1, kjer je v Poreču slavil Franci Božič s sovoznikom Janezom Intiharjem (škoda fabia 1.4). V vodstvu sta bila od prve hitrostne preizkušnje dalje ter z atraktivno vožnjo odbila vse napade tekmecev in zmagala s dobre pol minute prednosti. Na drugo stopničko sta se uvrstila Nejc Mrak in Darko Vončina (suzuki swift), ki sta imela sicer med dirko nekaj težav z menjalnikom, katerega je ekipa mehanikov tudi zamenjala, s tem pa sta uspela obdržati vodilno pozicijo v skupni razvrstitvi državnega prvenstva divizije 1, a se je prednost zmanjšala na 7 točk pred Božičem.

rally-porec-14-10-2020-2.jpg

foto: Uroš Modlic