Odlično znanje mladih planincev

Objavljeno: 27. januarja 2020 ob 7:16 / posodobljeno: 27. januarja 2020 ob 8:41

Minulo soboto, 25. januarja, je v Spodnji Idriji potekalo 31. tekmovanje Mladina in gore. Med osnovnošolci so zmagali člani ekipe iz Litije, med srednješolci pa je zmaga odšla v Idrijo. Mlade planince je obiskal legendarni Viki Grošelj.

Besedilo in fotografije: Manca Ogrin

mig_sp_idrija_2020_zmaga_ss_idrija_foto_

Zmage v osnovnošolski konkurenci so se veselile Litijke Pepa hrib pred drugouvrščeno ekipo Gorski kruhki iz Idrije in OŠ Šmartno iz Litije na tretjem mestu. Srednješolska odličja so ostala na Primorskem: pri zmagovalkah Nore na gore in drugih Gorskih mulcih iz Idrije, tretjega mesta so se razveselile Nanoške zmagovalke iz Podnanosa.

Spodnja Idrija je bila zadnjo januarsko soboto pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev na 31. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljeni planinski preizkušnji za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že več kot tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa so petič svoje poznavanje planinstva pokazali tudi srednješolci. Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje, ki so ga mladi planinci iz vse Slovenije veliko pokazali že na regijskih tekmovanjih novembra lani v Lendavi, Izoli in Preserjah pri Radomljah. V kraju lanskih zmagovalcev, kjer sta sobotni utrip narekovala občudovanja vredno planinsko znanje in dobra volja več kot 130 tekmovalcev, so 31. državno tekmovanje MIG Spodnja Idrija organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija.

Ekipe PD Idrija so zasedle sledeča mesta:

Osnovna šola / 24 ekip:
2. mesto Gorski kruhki
4. mesto Planinske muhe
6. mesto Prfarski štruklevci

Srednja šola / 16 ekip:
1. mesto Nore na gore
2. mesto Gorska mulca

mig_sp_idrija_2020_finale_kviz_foto_manc
mig_sp_idrija_2020_ustavljanje_s_cepinom
navednice-vijola.jpg

Da postanem mladinska voditeljica, mi manjka le še seminarska naloga, načrtujem ostati aktivna v društvu in se morda v prihodnje usposobiti tudi za planinsko vodnico.

Zala Serženta Seljak

Kulturni kalejdoskop za uvod v tekmovanje so zavrteli pevski zbor OŠ Spodnja Idrija pod vodstvom Eve Lahajnar, klavirski duo učenk učiteljice Maje Tajnšek in plesna skupina Nastje Lakner Čavlović. Tekmovalce so spodbudno nagovorili ravnateljica OŠ Spodnja Idrija Janja Habe, predsednik Planinskega društva Idrija Nace Breitenberger, predsednik MDO PD Posočja Dušan Plesničar, načelnica Mladinske komisije PZS Ana Suhadolnik, načelnica MO PD Idrija Katarina Bončina in dolgoletna koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh, veliko uspeha in da bi še dolgo ostali zvesti planinstvu, jim je zaželel tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. Planinsko mladež je s predavanjem in ob pogovoru navdušil skriti gost, vrhunski alpinist Viki Grošelj, ki je izrazil občudovanje nad njihovim znanjem.

Štiričlanske ali tričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo sedem najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o delu oskrbnikov planinskih koč, nevarnosti snežnih plazov ter zgodovini Idrije in prvih zapisih o naših gorah, znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in prikazati ustavljanje s cepinom.

mig_sp_idrija_2020_viki_groselj_foto_man

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 24 ekip, sedmerica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Zmago so slavile mlade planinke Pepa hrib (PD Litija, OŠ Gradec, Litija), ki so za točko ugnale Gorske kruhke (PD Idrija, OŠ Idrija), na tretje mesto se je zavihtela ekipa OŠ Šmartno (PD Litija, OŠ Šmartno). Na četrto mesto so se uvrstile Planinske muhe (PD Idrija, OŠ Idrija), na peto Obiskovalci gora (PD Domžale, OŠ Preserje pri Radomljah), na šesto Prfarski štruklevci (PD Idrija, OŠ Spodnja Idrija) in na sedmo Divji svizci (PD Postojna, OŠ Miroslava Vilharja Postojna).

Ponosne osnovnošolske državne prvakinje Pina Lucija Golouh, Nuša Šef ter Maša Kristina in Vita Viktorija Jere, ki so si nadele ime Pepa hrib, kar niso mogle verjeti svojemu uspehu: »Zmaga se nam je zdela povsem nerealna, res nas je presenetila!« Trojica tekmuje že tretje leto, ena članica je novinka, prvič pa so se sploh uvrstile v finale državnega tekmovanja: »Pokazati smo morale zelo raznoliko in obširno znanje iz vseh tematik, veliko je teorije, zato je najlažje, da si teme razdeliš in se v znanju dopolnjuješ, predvsem pa moraš biti čim bolj široko razgledan. Planinsko znanje pridobivamo tudi na mladinskih in družinskih taborih ter planinskih izletih, tekmujemo pa tudi na tekmovanjih iz prve pomoči.«

»Zelo sem vesela, ker so se dekleta zelo vestno pripravljala in resno vzela tekmovanje, pa tudi v praksi spoštujejo pravila in delijo svoje znanje mlajšim učencem na pohodih, jih spremljajo, spodbujajo - tako da ohranjajo tudi to noto solidarnosti, socialnega čuta, krasne so. Tekmovanje je zelo pomembno predvsem z vidika, da teoretično znanje prenašajo v prakso; na poti se ne znajo le orientirati, ampak tudi poslušati naravo in jo ohranjati,« je bila navdušena Maja Bregar, skupaj z Romanom Ponebškom mentorica ekip PD Litija, kjer so se veselili tudi tretjega mesta.

Na petem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Spodnji Idriji pomerilo 16 srednješolskih ekip. Peterica najboljših je v ločenem finalu skozi težje praktične naloge pokazala znanje iz prve pomoči in planinstva od A do Ž, iskanje lavinske žolne ter uporabo in ustavljanje s cepinom. Tudi letos so bili nepremagljivi tekmovalci iz PD Idrija, ki so zasedli prvi dve mesti: zmaga je šla v roke dvojici Nore na gore, drugo mesto pa h Gorskima mulcema. Tretje mesto si je prislužila ekipa Nanoške zmagovalke (PD Podnanos), četrto Štrudložera (PD Fram) in peto Gorazdova ekipa (PD Tržič).

Nore na gore, srednješolski zmagovalki Barbara Čibej in Zala Serženta Seljak, sta že stari znanki MIG-a, v različnih zasedbah že večkrat na vrhu tega tekmovanja.

mig_sp_idrija_2020_prva_pomoc_foto_manca
mig_sp_idrija_2020_zmaga_os_litija_foto_

»Pri planincih sem od prvega razreda, tekmujem že od šestega razreda osnovne šole, najbolj pa cenim nabiranje izkušenj v gorah, saj je teoretično znanje, ki ga tukaj pridobimo, zelo praktično uporabno na samih turah. Zdi se mi, da to še bolj ceniš, ko enkrat sam organiziraš izlet, sploh pa ko greš v gore sam, ko si sicer odgovoren le zase, a je to včasih kar zahtevna naloga,« je širši pomen tekmovanja orisala mladinska voditeljica Barbara, ki želi postati tudi vodnica PZS, po njenih stopinjah pa stopa tudi Zala: »Da postanem mladinska voditeljica, mi manjka le še seminarska naloga, načrtujem ostati aktivna v društvu in se morda v prihodnje usposobiti tudi za planinsko vodnico.« Neutrudnemu mentorju PD Idrija Nacetu Breitenbergerju se res ni treba bati za planinski podmladek, saj je v finalu nastopilo kar pet njegovih ekip, kar je le še dodaten pokazatelj stalnega in dolgoletnega dela z mladimi planinci, predvsem pa pridobivanja znanja za vse življenje.

Teoretična vprašanja in praktične naloge pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj z željo, da bi tekmovalci znali pridobljeno znanje izkoristiti za samostojno in čim varnejše gibanje v gorah. Letos so nad njimi bdeli Bojan Rotovnik, Franc Kadiš, Uroš Kuzman, Janja Stopar, Barbara Bajcer, Vanja Blažica, Tine Pavšič in Damjan Omerzu, nad samo izvedbo tekmovanja pa Domen Strle. Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Na literarno-likovnem natečaju z naslovom Veter v laseh se je zmagovito izkazala Lara Badnjal (PD Postojna, OŠ Pivka).

navednice-vijola.jpg

Pri planincih sem od prvega razreda, tekmujem že od šestega razreda osnovne šole, najbolj pa cenim nabiranje izkušenj v gorah, saj je teoretično znanje, ki ga tukaj pridobimo, zelo praktično uporabno na samih turah. Zdi se mi, da to še bolj ceniš, ko enkrat sam organiziraš izlet, sploh pa ko greš v gore sam, ko si sicer odgovoren le zase, a je to včasih kar zahtevna naloga.

Barbara Čibej