Odlična uvrstitev idrijskih jadralcev na mednarodni regati La Cinquecento

Objavljeno: 16. 9. 2020 ob 12:12 | Spletno uredništvo

Po več kot 130 urah neprekinjenega tekmovanja so se člani ekipe Navtičnega kluba Merkur Idrija Andrej Jereb - skiper, Jakob Jež, Vojko Petrič, Sašo Turk, Jernej Poljanec, Jernej Drofenik in Martin Hladnik veselili visoke uvrstitve na prestižnem jadralskem tekmovanju. Dosegli so namreč drugo mesto v svoji kategoriji (ORC X-tutti, razred 3) in hkrati tudi tretje mesto v skupni razvrstitvi (ORC X-tutti).

vse foto: arhiv Navtičnega kluba Merkur Idrija

Italijansko mesto Caorle je že 20. leto zapored gostitelj prestižne serije ultra maratonskih jadralskih regat. Letos jim je kljub težavam zaradi karantene, povezane s koronavirusom, uspelo izpeljati tri zahtevne jadralske preizkušnje dolžin 80, 200 in 500 navtičnih milj. Člani idrijskega navtičnega kluba so že nekajkrat nastopili na 200 milj dolgi preizkušnji La Duecento, letos pa so si za cilj zadali nastopiti na najtežji 500 milj (več kot 900 km) dolgi regati La Cinquecento. Omenjena regata poteka od mesta Caorle, ki se nahaja severno od Benetk, mimo hrvaškega otoka Susak do italijanskega otočja Tremiti in po isti poti nazaj.

jadranje-14-9-2020-1.jpg

Za dodatno napetost je vreme prav ob koncu regate poskrbelo s popolnim brezvetrjem. Ekipa je tako na oddaljenosti manj kot 3 navtične milje od obale več kot dve uri čakala na dovolj vetra, da je lahko zaključila regato. Seveda pa čakanje in utrujenost ob koncu nista mogla pokvariti veselja. Del ekipe je tako v soboto, 12. septembra, na zaključni slovesnosti v mestu Caorle prejel pokal za odlično uvrstitev na regati. Več o tem, kaj se je dogajalo na regati, pa si lahko ogledate na Facebook strani društva, kjer je na voljo tudi kar nekaj zanimive video vsebine.

Začetni del regate ekipi ni bil najbolj naklonjen, saj jadrnica, s katero so se podali na tekmovanje, ni bila najbolj primerna za nizke vetrove, ki so zaznamovali prvi del regate od mesta Caorle do Suska. Od tam naprej so bili pogoji nekoliko boljši in ekipa je uspela do obrata ob otočju Tremiti zmanjšati zaostanek za glavnino. Z željo po dobri uvrstitvi se je v drugem delu tekmovanja ekipa odločila za nekoliko bolj tvegano pot proti Susku. Ni namreč sledila ostalim jadrnicam na poti ob hrvaški obali, pač pa so se člani odločili spopasti z nekoliko težjimi vremenskimi razmerami, povezanimi z močnejšimi vetrovi in visokimi valovi ob italijanski obali. Ta odločitev se jim je več kot obrestovala, saj so do obrata na Susku uspeli prehiteti večino konkurentov in si tako nabrati nekaj prednosti pred ponovno nizkimi vetrovi, ki so vladali na poti ob obali hrvaške Istre do mesta Caorle, kjer je bil cilj regate.