STUDIO

Od Peronarjev do Kurjega pastirja

Objavljeno: petek, 16. 7. 2021 ob 14:42 | Spletno uredništvo

Feri Lainšček sodi med najuglednejše slovenske literate. V slovenski literarni prostor je vstopil leta 1982 s prvencem Peronarji. Piše romane, pesmi, radijske igre, podpisal se je tudi pod več scenarijev. Letos je dobil veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Ob obisku Idrije pa se je oglasil tudi v TV studiu Idrijskih novic.

V svojem zadnjem romanu Kurji pastir se vrača v svojo mladost. Založba Beletrina mu je naročila avtobiografijo, a se je kasneje izkazalo, da se je pisatelj naloge lotil zelo temeljito, saj je v prvi knjigi prišel šele do drugega leta svoje starosti. Z založbo se je dogovoril, da bosta prvemu sledila še drugi in tretji del, morda tudi četrti del.

Feri Lainšček je letnik 1959. Po srednji šoli v Murski Soboti se je preselil v Ljubljano, kjer pa ni poznal nikogar. Na likovni akademiji se je poskusil na sprejemnem izpitu, a profesorji z njegovim slikarskim talentom niso bili zadovoljni. »Še sreča, da mi ni uspelo, saj bi bil verjetno zelo slab slikar,« o tej izkušnji pove Feri Lainšček. Preselil se je na takratno FSPN, kjer je diplomiral kot novinar. Ob študentskem delu na Radiu Slovenija je začel pisati in si utirati pot med pisateljsko srenjo. Tam je dobil prve znance in prijatelje.

navednice-modre_edited.png

V mladosti sem bil kar vihrav, naredil sem veliko neumnosti, za katere mi je bilo prvi hip žal, ampak ko se zdaj oziram nazaj, mi je pa pravzaprav žal, da jih nisem naredil še več.

»V mladosti sem bil kar vihrav, naredil sem veliko neumnosti, za katere mi je bilo prvi hip žal, ampak ko se zdaj oziram nazaj, mi je pa pravzaprav žal, da jih nisem naredil še več,« se takratnega dogajanja v Ljubljani danes spominja pisatelj.

Po redni zaposlitvi na Radiu Ljubljana se je odločil za poklicno pot pisatelja in tej je zavezan še danes. Pred desetletjem se je poln entuziazma navduševal tudi nad založništvom, a je spoznal, da je v tej branži na podeželju skoraj nemogoče preživeti.

Feri Lainšček je rekorder po številu ekraniziranih romanov, saj so po njegovih knjigah posneli filme Mokuš, Halgato, Petelinji zajtrk, Traktor, ljubezen in rock'n'roll, Hit poletja in Šanghaj. Vendar sam pravi, da ob pisanju romana nikoli nima v mislih filma.

Na njegovo zorenje v mladosti je pomembno vplivala skupnost. Ob ljubečih starših je vedno z velikim zanimanjem poslušal ljudske pripovedovalce. Velik del mladosti je dobesedno preživel na cesti, saj je pomagal očetu. Ta je bil zaposlen kot občinski cestar in je skrbel za vzdrževanje makadamskih poti. To so bili časi brez interneta in mobilnih telefonov. Novice in zgodbe so si ljudje pripovedovali od ust do ust in mladi Feri je vse to požiral z odprtimi ušesi.

Oče, ki je preživel tri velike vojne, mu je podaril zaklad modrosti, mama pa milino in smisel za poetiko. Njena želja, »da bi znal sanjati,« se je vsekakor uresničila.

NAGRADE

1986 - Kajuhova nagrada za roman Raza

1992 - kresnik za roman Namesto koga roža cveti

1992 - nagrada sklada Vladimir Slejko za roman Astralni niz

1995 - nagrada Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla

2000 - nagrada Centra za dramsko umetnost Zagreb za scenarij filma Črni klovn

2001 - večernica za zbirko pravljic Mislice

2005 - prva nagrada za besedilo na festivalu narečnih popevk

2007 - kresnik za roman Muriša

2007 - prva nagrada za besedilo na festivalu narečnih popevk

2008 - vesna za scenarij za televizijski film Hit poletja

2008 - prva nagrada za besedilo na festivalu narečnih popevk

2012 - desetnica za Pesmi o Mišku in Belamiški

2013 - nagrada za scenarij filma Šanghaj (po romanu Nedotakljivi) na filmskem festival v Montrealu

2016 - nagrada za besedilo na Festivalu Slovenska popevka

2021 - velika Prešernova nagrada za življenjsko delo

VIDEO POSNETEK

feri-lainscek-16-7-2021-3.jpg

Feri Lainšek čas epidemije preživlja stran od urbanega okolja, saj tam ni obremenjen s prepovedmi in ovirami, ki jih postavljajo pristojne službe in zavrača misel, da v teh razmerah pisatelji z lahkoto pišejo.

Kako zveni pristna prekmurščina, pa prisluhnete v pogovoru iz TV studia Idrijskih novic, v katerem se je s Ferijem Lainščkom pogovarjal urednik Damijan Bogataj. Posebej za TV gledalce je gost v narečju prebral eno svojih pesmi.

AUDIO POSNETEK

Feri Lainščekpisatelj, pesnik, scenarist in dramatik
00:00 / 15:57