Od Gallusove dvorane do filma in gledališča

Objavljeno: četrtek, 11. 3. 2021 ob 12:07 - posodobljeno: 12. 3. 2021 ob 7:44 | Spletno uredništvo

V noči s torka na sredo, 10. marca, je bil gost nočnega programa na prvem programu nacionalnega Radia Slovenija Danijel Bogataj iz Idrije. V pogovoru z moderatorko Nado Vodušek je ustvarjalni multiinstrumentalist predstavil številne projekte, ki se jim posveča kot glasbenik, pripovedovalec, skladatelj in dramski igralec.

Danijel Bogataj se je po končani glasbeni šoli v Idriji priključil uličnim godcem v ekipi Bojana Cvetrežnika v Ljubljani, kjer je na številnih uličnih nastopih odkrival zakonitosti ljudske glasbe. Z njo se je srečeval že v rani mladosti preko starega očeta Franca Tušarja in tudi obeh staršev. Prav iz teh korenin je po končanem osnovnem glasbenem izobraževanju v Idriji širil svoja glasbena obzorja v Ljubljani.

Najstniško nastopanje v punk in rock zasedbah je v srednji šoli in na fakulteti zamenjal za sodelovanje v simfoničnem orkestru in številnih ljudskih ter folk zasedbah. Postal je član v glasbeni skupini pri Akademski folklorni skupini France Marolt in v Folklorni skupini Tine Rožanc, kjer si je razširil razumevanje glasbe in plesa pri spajanju v novo celoto.

Z Blažem Podobnikom v zasedbi Bajate / foto: Robert Zabukovec

Z Uršo Mihevc v zasedbi Fed Horses / foto: Anže Vrabl

Danes tudi sam priznava, da živimo v času, ko se zanimanje mladih za ljudsko izročilo v najširšem pomenu vrača. Pa naj si gre za ljudsko glasbo, ples ali pa pripovedništvo. S študijskim pristopom in v sodelovanju z najboljšimi instrumentalisti, igralci, pripovedovalci ali pa režiserji, filmarji ter plesalci nastajajo nove glasbene, gledališke in filmske predstave, v katerih Danijel Bogataj pušča svoj avtorski pečat. Je tudi redni član pripovedovalsko-glasbene skupine Bajate, ki sodi med najuspešnejše zasedbe v žanru ljudskega pripovedništva in godčevstva.

V minulih letih je nastopal na številnih odrih od Gallusove dvorane Cankarjevega doma do Bevkove domačije v Zakojci v zasedbah Čedahuči, Good vibrations, Fed Horses, Trije muškištirje, kot spremljevalni instrumentalist Gala Gjurina in Severe Gjurin pa tudi v komornih zasedbah s Samom Budno, Ljobo Jenče in Jakobom Kobalom.

Z Galom Gjurinom v ljubljanski Drami / foto: Jana Furman

V zasedbi Jakob Kobal and his imaginary friends / foto: Matevž Kocjan 

Pomembna je tudi njegova ustvarjalnost na področju filma, kjer se je kot avtor filmske glasbe podpisal pod več kratkih in dokumentarnih filmov. Med najopaznejšimi je bil film Jureta Dostala z naslovom Gospod golob, ki je bil odlično sprejet tudi na nacionalnem filmskem festivalu v Portorožu.

Med področja, v katerih se prepletajo različni mediji, sodi tudi gledališče. Moderatorka v nočnem pogovoru v studiu Radia Slovenije Nada Vodušek je obudila spomin na odmevno gledališko predstavo Antona Čehova Tri sestre v režiji Maruše Kink. V njej je prvič kot igralec in hkrati glasbenik ter avtor gledališke glasbe sodeloval tudi Danijel Bogataj.

Skupaj z Mašo Budič sta ustvarila skladbo Zate skrbim / foto: Bernardka Rupnik

V zadnjem letu zaradi epidemije in zdravstvene krize nima možnosti za žive nastope. Z Mašo Budič v vlogi avtorice besedila je napisal in posnel skladbo Zate skrbim, ki sta jo avtorja posvetila vsem, ki v teh težkih časih skrbijo za obolele in ostarele. Plod ustvarjanja v času karantene pa je tudi polurna tristavčna skladba z dolžino albuma z naslovom Omega. Gre za ambientalno, meditativno glasbo, ki je ustvarjalčev odgovor na podivjan tempo življenja in inflacijo družbenih medijev, ki so se povsem izrodili.

Več in podrobneje pa v posnetku iz arhiva Radia Slovenija na spodnji povezavi.