KULTURA

Od doma v živo spremljajte godbenike

Objavljeno: petek, 10. 12. 2021 ob 13:03 | Spletno uredništvo

Po tem, ko je upravni odbor Godbenega društva rudarjev Idrija v začetku tega tedna sprejel odločitev, da bodo godbeniki izvedli novoletni koncert, so bili vsi napori društva usmerjeni v njegovo izvedbo.

godba-9-12-2021-foto-zabukovec.jpg

foto: Robert Zabukovec

»Zaradi epidemioloških razmer in ukrepov smo zmanjšali število obiskovalcev v dvorani na 250,« je povedal predsednik društva Jakob Jež. »Ker pa že lanskega koncerta nismo mogli prirediti, smo si vendarle želeli, da vsaj letos dosežemo več gledalcev in poslušalcev. Zato boste naš koncert lahko v živo gledali in poslušali tudi od doma. Zagotovili bomo prenos v živo preko svojih Facebook in YouTube profilov, že leta pa odlično sodelujemo tudi s Primorskim valom, ki bo koncert v živo prenašal preko svojih frekvenc.«

Glede novoletnega koncerta pa godbeniki niso bili v negotovosti le zaradi obstoječih ukrepov, temveč tudi zaradi zagotovitve zadostne zasedbe. Kot pojasnjuje dirigent in programski vodja orkestra Domen Prezelj: »Letošnji program je vsaj v prvi polovici izjemno zahteven. Izbrali smo nekaj temeljnih del repertoarja pihalnih orkestrov, za katere je bilo treba precej vaje, zanje pa je nujna tudi močna zasedba. Upam, da zdaj že lahko rečem, da nam jo bo v nedeljo uspelo sestaviti.«

godba-9-12-2021-vabilo.jpg
natasa-trcek-20-11-019.jpg

Koncert si v nedeljo, 12. decembra, ob 20. uri lahko ogledate preko Facebook strani in YouTube kanala:

  • Facebook
  • YouTube
ziga-lakner-10-12-2021.jpg
rebeka-bogataj-10-12-2021-2.jpg

Poleg mogočnih in za poslušalce vznemirljivih klasik pihalnih orkestrov, kot je Prva suita v Es-duru Gustava Holsta, in skladbe Barbarossa, v kateri se bo kot solist na tubi prvič predstavil Idrijčan Lenart Munih, pa bodo godbeniki medse sprejeli tudi nekaj vokalnih solistov. Z njimi bodo tudi tokrat domačini: Nataša Trček, Rebeka Bogataj in Žiga Lakner.

Koncert najstarejšega godbenega društva v Evropi bo letos posnela tudi Radiotelevizija Slovenije, ki ga bo v svojem radijskem programu predvajala na božič, 25. decembra.